Detaljhandelen vokste langt kraftigere i desember enn analytikerne hadde regnet seg frem til på forhånd. Fersk statistikk viste at vi brukte mer på både typiske gaver og mat denne måneden.

Også salget av langt dyrere ting tok seg kraftig opp. Bilsalget økte med nær 10 prosent fra november til desember.

Les: Sterke shoppingtall

- Detaljhandelen i desember bekrefter at norske husholdninger har mye penger til rådighet, skriver Handelsbankens analytikeren i en kommentar til den ferske statistikken.

Det er sjeføkonom Steinar Juel i Nordea enig i. Han peker på at trenden er stigende innen både bolig, bil og andre kapitalvarer.

- Dette vitner om at folk har hatt god inntektsvekst ifjor. Ekstremt god faktisk, på grunn av rentefallet, sier Juel.

- I tillegg tør folk satse litt nå, fordi de opplever at jobbene er gode, at krisen er over og at renten er lav.

Juel mener utviklingen i detaljhandelstallene var omtrent som ventet. Nordeas estimtater lå noe over konsensus, men litt lavere enn det faktiske tallet.

Må ikke gi renteheving
At husholdningene har mye å rutte med stiller seg i kontrast til at det fortsatt er mørke utsikter i både i produksjon og offshore-industrien, påpeker Handelsbanken.

- Norges Bank må derfor fortsette med sin balanserte tilnærming. Det innebærer at renten ikke heves tredje februar, skriver Handelsbanken.

- Ingen overraskelse for sentralbanken
Heller ikke DnB Nor Markets tror detaljhandelstallene vil gi oss økte renter allerede til neste uke.

Trenden i det private forbruket i Norge er sterk, drevet av lave renter og lav arbeidsledighet. Norges Bank vil imidlertid ikke ha blitt overrasket av økningen i desember, slik at neste renteheving fortsatt ligger an til å komme i mars – ikke neste uke, skriver seniorøkonom Bjørn-Erik Røhne Orskaug i en kommentar til tallene.

- Langt mer spennende
Juel i Nordea mener det skal mye til for at Norges Bank hever renten allerede neste uke. Norges Bank fremskyndet rentehevingen med hoppet i desember, og signaliserte samtidig tydelig at neste heving kommer i mars, mener han.

Norges Bank har også anslått høy detaljhandelsvekst i år, og Juel venter derfor ikke at detaljhandelstallene vil føre til økt rente til uken.

Langt flere faktorer vurderes.

- Det som kan bli langt mer spennende fremover er utviklingen i arbeidsmarkedet, mener han.

DN.no dekker rentemøtet førstkommende onsdag!

Les også: - Belåningsgraden er urovekkende høy (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.