Myndighetene i det fattige karibiske landet opplyser at flere titalls av de døde er funnet i en kystby sørvest i landet, som redningspersonell først nå har nådd fram til.

Fra før er det kjent at minst 50 av de omkomne er funnet i byen Roche-a-Bateau. I tillegg er byen Jeremie nærmest lagt i grus etter den voldsomme orkanen.

– Det er komplett ødeleggelse her. Over 80 prosent av bygningene er borte. Telefonnettet er nede. Elektrisiteten er borte. Området er fullstendig isolert, og alle er i ferd med å gå tomme for mat og penger, har CAREs landdirektør, Jean-Michel Vigreux, opplyst.

Frykter koleraepidemi

Hjelpeorganisasjoner frykter nå at uværet kan føre med seg en koleraepidemi i det fattige landet. Etter at orkanen feide over Haiti onsdag er det allerede meldt om åtte nye tilfeller.

Samtidig er de materielle skadene så store at både Verdensbanken og Det internasjonale pengefondet (IMF) varsler at de vil hjelpe haitierne.

Midlene skal brukes til å fjerne vrakgods, reparere bruer og veier, renske opp etter jordskred, og ikke minst få barna tilbake til skolen, opplyser Verdensbankens leder Jim Yong Kim.

– Blir verre for hver time

Cornelia Walter i FNs barnefond UNICEF sier til nyhetsbyrået TT at jo mer informasjon de får, jo større virker behovene i områdene som er rammet.

– Det kommer til å bli verre og verre, time for time, når flere områder blir tilgjengelige, sier hun.

UNICEF har så langt nådd fram til den sørlige delen av øya med nødhjelp. Sammen med myndighetene og andre organisasjoner kartlegger de nå behovene.

– Jordbruket er praktisk talt borte, trærne er borte og tilgangen til rent vann er fortsatt et problem, sier Walter.

Treffer USA

Orkanen økte torsdag i styrke og nådde i løpet av formiddagen kategori fire. Det betyr at den har en vindstyrke på opptil 70 meter per sekund. Det voldsomme uværet treffer nå sør-østkysten av USA, og innbyggerne forbereder seg på det verste.

I delstatene Florida, Georgia og South Carolina har over 2 millioner mennesker fått ordre om å evakuere. Av dem befinner 1,5 millioner seg i Florida

USAs president Barack Obama har erklært unntakstilstand i delstatene South Carolina og Miami.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Unntakstilstand i tre delstater i USA

 
Matthew setter SAS og Norwegian på bakken