Orkla, som er en hovedeierne i solenergiselskapet Renewable Energy Corp (Rec), selger nå unna 200 millioner aksjer i selskapet.

Tilsammen har Orkla tapt over 12 milliarder kroner på investeringen i Rec.

- Alle skjønner jo at dette ikke er noe moro, sier IR-direktør Rune Helland til DN.no.

Orkla kontrolleres av investor Stein Erik Hagen. Han ønker ikke å kommentere det enorme tapet Orkla har lidd.

- Jeg ser ingen grunn til å kommentere dette. Jeg er utenbys, sier Hagen til DN.no

Det er første gang Orkla selger unna aksjer i selskapet, etter å lenge ha uttalt at det ønsker å kvitte seg med hele investeringen.

Beholder risikoen
Orkla har inngått en såkalt total return swap-avtale for de 200 millioner aksjene. Motparten i avtalen er SEB Enskilda, og avtalen innebærer kort sagt at Orkla tar nedsiderisikoen i aksjen i seks måneder. Dersom aksjen ligger under 1,9 kroner om seks måneder må Orkla dekke mellomlegget.

- Dette er et ledd i strategien og nok et tiltak som viser at vi reduserer andelen vår i Rec, men vi sitter fremdeles med eksponeringen, sier Helland.

Avtalen kan tyde på at det har vært vanskelig for Orkla å kvitte seg med posten. Selskapet sitter fortsatt igjen med 330 millioner aksjer i Rec.

Bunnivå på Børsen
Orkla ble med i redningaksjonen av selskapet i sommer, og ble tildelt 133,33 millioner aksjer i emisjonen som hentet inn 1,3 milliarder kroner.

I emisjonen i sommer var det bare utvalgte aksjonærer som fikk delta, og Orkla var en av dem. For å få med investorer på laget måtte aksjene tilbys til kraftig rabatt, og gikk for 1,5 kroner per stykk. I dagens Orkla-salg selges aksjene for 1,90 kroner.

Rec-aksjen ligger onsdag nær sitt laveste nivå noensinne, og faller 4,7 prosent til 1,84 kroner. I 2007 nådde aksjen 220 kroner.

Orkla har nå en eierandel på 15,6 prosent i Rec.

Les også: Rec henter penger

- Stor fordel for nåværende aksjonærer (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.