Styret i Orkla-eide Lilleborg har utsatt avgjørelsen om hva som skal skje med Ello-fabrikken i Kristiansund. En gruppe lokale interessenter vil nå forsøke å redde fabrikken i ellevte time.

Styret i Lilleborg har nå utsatt beslutningen i saken til tirsdag for å gi seg selv tid til å vurdere initiativet bedre.

– Vi fikk en henvendelse fra lokale interessenter i løpet av helgen. Vi ønsker å ta den seriøst før vi tar en beslutning, sier produksjonsdirektør Knut Eckhoff i Orkla Home & Personal Care til NTB.

– Vi jobber på spreng for å finne ut hva dette egentlig er og forstå konsekvensene for den beslutningen vi er i ferd med å fatte, sier Eckhoff.

Investortrio

Det er investortrioen Knut Steinar Olsen, Lars Løseth og Stig O. Jacobsen som står bak forslaget, melder Tidens Krav.

– Vi er en god gruppe nordmørsinvestorer som har kommet med et forslag til løsning for Ello. Vi tilbyr oss å kjøpe eiendommen til relativt høy pris og leie den tilbake til Orkla til subsidiert leie. Dette vil forhåpentligvis bidra til at virksomheten i Kristiansund kan fortsette og få muligheter til å utvikle seg positivt, sier Olsen til avisa.

Han forteller at det ikke er noen summer på bordet ennå, men at investorene ikke venter noen fortjeneste på handelen.

– Dette er rett og slett et bidrag fra vennligsinnede nordmøringer som har ønsket å være konstruktive i å finne fram til en god løsning for Ello, sier Olsen.

Vil ha større fabrikker

Styreleder Stig Ebert Nilssen i Lilleborg understreker at de strategiske vurderingene som ligger til grunn for Orklas planer om å legge ned produksjonen ved Ello, er uendret.

– Men vi forstår at det er stort engasjement rundt denne saken, og ønsker å se på dette initiativet før beslutning fattes, sier han.

Eckhoff forklarer at Lilleborgs virksomhet er svært konkurranseutsatt. Derfor ønsker Orkla å samle virksomheten i færre og større fabrikker.

– Vi må hele tida jobbe for å ha en mest mulig kostnadseffektiv verdikjede. Det mest konkurransedyktige alternativet er ikke å ha mange små fabrikker, det er å ha flere sentrale, store fabrikker, sier han.

Arbeidet til nær 60 ansatte ved Ello står dermed i fare. Orklas plan har vært å flagge ut virksomheten til Sverige.

Går begge veier

Fra før har Orkla bestemt seg for å flagge ut produksjonen av Fun Light og Tomtegløgg fra Gimsøy Kloster i Skien til Sverige, og eventuell utflagging av Idun ketsjup og sennep i Rygge blir avgjort i mai.

Dette er imidlertid en prosess som går begge veier, ifølge Eckhoff.

– Vi har en stor fabrikk på Ski utenfor Oslo som produserer vaskemidler, og i vurderingene som gjort så langt omkring stenging av Ello, har det også vært vurdert å flytte tilsvarende volumer på vaskemidler fra Sverige til Norge, sier han.

Møte med Mæland

Næringsminister Monica Mæland (H) har stilt seg undrende til hvorfor det skal være nødvendig for Orkla å flytte arbeidsplassene til Sverige. Hun holdt mandag ettermiddag et møte med konsernledelsen om saken.

Også fagforbundene har engasjert seg i saken. Nestleder Frode Alfheim i Industri Energi sier at han gir honnør til de ansatte og tillitsvalgte som har stått på i saken.

– Det nye lokale initiativet bør være kjærkomment for Orkla og bidra til en positiv løsning, sier Alfheim. (©NTB)

Les også: Varsler «betydelig investering» i havvind

Bedre for Røkkes Havfisk

Petrobras forlenger med BW Offshore

 

Se på DNtv:

Prince-fans i sjokk: - Jeg kunne ikke tro det. Han var her på lørdag og spilte.
Gråtende fans har møtt opp utenfor artistens studio og hjem etter at Prince ble funnet død.
01:13
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.