Det brede børsfallet ble forsterket i løpet av dagen og Oslo Børs endte mandag ned for fjerde handelsdag på rad.

Uro rundt eurosonen og budsjettproblemer i USA tynget markedene. Øvrige europeiske børsmarkeder falt også sterkt og bredt.

Stillstand rundt USA-budsjett
Den amerikanske budsjettkomiteen ventes i dag å melde at den ikke klarer å nå sitt mandatmål om en tverrpolitisk plan for hvordan budsjettunderskuddet skal reduseres med minst 1,2 billioner dollar over de neste ti årene, ifølge Wall Street Journal, skriver TDN Finans. Handelsbanken Capital Markets påpeker i sin morgenrapport at det vil være risiko for ny nedgradering av amerikansk kredittrating dersom komiteen mislykkes.

Venter europisk resesjon
En analyse EU-kommisjonen har utført viser at euroobligasjoner kan være den beste løsningen for å sikre et mer stabilt gjeldsmarked i Europa. På bakgrunn av dette ventes kommisjonen allerede denne uken å foreslå innføring av slike obligasjoner, ifølge både Financial Times og Wall Street Journal, skriver TDN Finans.

Sjeføkonom Shakeb Syed i Sparebank 1 Markets venter at eurosonen vil falle inn i resesjon ved begynnelsen av neste år, og ser bare en marginal vekst igjen i tredje og fjerde kvartal 2012.

”Selv om vi erkjenner risikoen for en 2008-lignende resesjon eller kanskje verre, tror vi på en mild resesjon”, skriver han i en oppdatering.

Statoil selger andeler for flerfoldige milliarder
Statoil falt like sterkt som markedet mandag. Oljeselskapet meldte før børsåpning om en gigantisk salgsavtale med det britiske energiselskapet Centrica.

Statoil har besluttet å selge seg ned i tre felt og gå ut av fem felt på norsk sokkel for en salgssum på 1,625 milliarder dollar - eller 9,4 milliarder kroner med dagens dollarkurs. Dette tilsvarer en pris på 12,5 dollar per fat oljeekvivalent, ifølge oljeselskapet.

- God pris
Meglerhuset Paretos oljeanalytiker Thomas Aarrestad mener det er et bra salg.

- I våre øyne, er dette en god pris gitt den høye gassandelen, skriver Aarestad i en oppdatering mandag.

Nordea er litt mindre begeistret og mener at med dagens multipler på Statoil priser markedet eiendelene i transaksjonen til 1,2 milliarder dollar

- Den implisitte prisen på 12,5 dollar per fat er svakt positivt etter vårt syn, men transaksjonen er for liten til å gi en betydelig innvirkning, skriver Nordea Markets i en oppdatering, ifølge TDN Finans.

Sikrer gassleveranse-avtale
Statoil og Centrica har samtidig inngått en langsiktig avtale om leveranse av fem milliarder kubikkmeter gass per år fra 2015 til 2025 til det britiske markedet. Centrica opplyser at salgsavtalen er verdt rundt 13 milliarder britiske pund. Det utgjør rundt 119 milliarder kroner over de neste ti årene med dagens priser.

- Dagens avtale vil bidra til å sikre fortsatt sikker og konkurransedyktig forsyning av gass til Storbritannia, fra en nabo vi har tillit til og stoler på, skriver statsminister David Cameron i Storbritannia i en melding.

Markedet reagerte negativt på nyheten, og Statoil STL er ned 3,09 prosent til 140.90 kroner, omsatt for 1,1 milliarder kroner.

Meglerhus tror Fredriksens bulkrederi vil slite neste år
John Fredriksens bulkrederi Golden Ocean er også blant aksjene som falt markert mandag. Selskapet la frem kvartalstall fredag og besluttet samtidig ikke å betale utbytte.

SEB Enskilda nedgraderer rederiet fra kjøp til selg og kutter samtidig kursmål fra 5,1 til 4,1 kroner, ifølge TDN Finans.

Dette gjør meglerhuset til tross for at ratene har kommet opp til nivåer som dekker driftskostnadene, som de estimerer til 28.340 dollar per dag. De mener videre at 2012 ser utfordrende ut og venter en samlet flåtevekst på 14,4 prosent uten tilsvarende sterk etterspørselsvekst til å absorbere det.

”Fallende rater inn i 2012 vil sende inntjeningen til Golden Ocean ned og med fallende andrehåndspriser blir selskapets finansiering enda mer krevende”, heter det i en oppdatering.

Også Handelsbanken Capital Markets ser ”regnfulle dager” for Golden Ocean fremover og har reduseranbefaling med kursmål 3,75 kroner.

Meglerhuset venter at skipsverdier vil falle videre og bunne ut i 2012 og dermed kan føre til økte gjeldskostnader.

Golden Ocean GOGL falt 7,61 prosent til 4,10 kroner og er omsatt for 7,3 millioner kroner på Oslo Børs.

Hovedindeksen på Oslo Børs endte mandag ned 3,08 prosent til 364,28 poeng.

Les også:
Statoil med milliardsalg på norsk sokkel


USA: «Superkomiteen» finner ikke gjeldsløsning

Olsen klar til å sette ned renten om nødvendig
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.