Oslo Børs endte opp fredag sammen med børsene ellers i Europa. DNB hang etter markert oppgang for banksektoren i Europa, blant annet etter at Commerzbank la frem gode resultater og Deutsche Bank bekreftet tilbakekjøp av gjeld.

Nordic Semiconductor steg 3,7 prosent etter at selskapet la frem kvartalsrapport.

- Ingen store overraskelser, men selskapet venter flate proprietære inntekter i 2016 sammenlignet med 2015. Det er meget positivt og forklarer nok oppgangen i dag, sier analytiker Aleksander Høst i ABB Sundal Collier til TDN Finans.

Analytikeren trekker frem at Nordic Semiconductor ga mer informasjon om satsningen i Long-Range Low Power-satsningen i Finland. Markedet tillegger ikke satsningen tilstrekkelig verdi, mener Høst, og viser til at selskapet balansefører investeringene, mens markedet betrakter dette som kostnader.

- Hvis man får synliggjort dette vil det være positivt for verdsettelsen, sier Høst.

Høst mener Nordic Semiconductor er en aksje man bør eie i 2016 og har en kjøpsanbefaling med kursmål 60 kroner.

- Jeg mener Nordic er et fantastisk selskap og et klart tema for 2016. Her er det bare å kjøpe med begge hender, sier han.

Høst legger til at Nordic Semiconductor også er en klar oppkjøpskandidat som vil kunne ha stor strategisk verdi for en eventuell kjøper og dermed rettferdiggjøre en høy kjøpspris.

- Man kan få priser som er lagt over den fundamentale verdien. Det ser vi for Opera Software hvor budet er 71 kroner, det er langt over hva selskapet egentlig er verdt, sier han.

Analytiker Fredrik Thoresen i SEB mener kvartalsresultatet til Nordic Semiconductor preges av en positiv engangseffekt på syv millioner dollar knyttet til endringer i pensjonsforpliktelser.

- Underliggende ebitda var derfor 18 prosent svakere enn SME Direkt konsensus og fem prosent svakere enn våre estimater, sier Thoresen til TDN Finans.

Han trekker også frem at selskapet har også funnet en feil i sine systemer, som har gjort at de har overrapportert bruttomarginen med nesten to prosentpoeng de seneste to årene. Dette gjør at de blant annet har gått tilbake og endret driftsresultatet for 2014 med over ti prosent.

- Vi må nå gå tilbake i rapportene for å analysere nærmere hvor stor effekt dette har hatt på de enkelte kvartlene, men vi noterer at for eksempel andre kvartal 2015, hvor selskapet leverte på linje med konsensus faktisk var syv prosent svakere på ebitda, sier Thoresen.

Oljeløft

Ellers var det god utvikling for oljesektoren i Europa fredag. Statoil steg 3,4 prosent etter kontinuerlig fall siden mandag. Analytiker Christian Yggeseth i Arctic Securities ser ikke noe selskapsspesifikt som forklarer oppgangen.

- Oljeprisen er litt opp og markedssentimentet er litt mer positivt i dag, sier Yggeseth til TDN Finans.

Blant store europeiske oljeselskaper var både Total og BP opp over fem prosent. DNO var opp 2,5 prosent til 6,225 kroner etter at selskapet la frem resultater torsdag.

«Sist aksjekursen var på rundt seks kroner, var selskapets finansielle stilling betydelig verre enn vi ser i dag. Vi tror det er verdt et veddemål», skriver Swedbank i en oppdatering og opprettholder kjøpsanbefaling og kursmål på ti kroner.

Carnegie oppgraderer anbefaling på DNO til kjøp fra hold og oppjusterer kursmålet på aksjen til ni kroner fra fire kroner.

Meglerhuset mener den viktigste beskjeden i DNOs kvartalsrapport torsdag var at selskapet vil gjenoppta investeringene i kurdistan-regionen i Irak etter at de kurdiske regionale myndighetene (KRG) har startet å betale DNO i henhold til produksjonsdelingsavtalen.

«Situasjonen er fortsatt utfordrende for KRG og risikoen vedvarer, men vi ser dette som et viktig steg i rett retning», skriver Carnegie.

DNB Markets mener også at økt aktivitet i Kurdistan er avgjørende for å frigjøre verdier DNOs kurdistan-portefølje. De gjentar kjøpsanbefaling og kursmål på 15 kroner.

ABG Sundal Collier opprettholder hold-anbefaling på DNO med kursmål på syv kroner.

«Hvis KRG skulle oppfylle sine lovnader om å betale i henhold til kontraktbetingelsene og oljeprisen skulle stige 10-25 dollar fra dagens nivå, vil DNO-aksjen se svært attraktiv ut. Imidlertid, gitt den vedvarende uroen i Kurdistan-regionen og KRGs historie med manglende betalinger, mener vi at aksjen bør handles til betydelig rabatt», skriver ABG Sundal Collier.

Delt om Aker-resultat

Analytikerne er noe delt i tolkningen av Aker Solutions' rapport for fjerde kvartal 2015.

Aker Solutions rapporterte en ebitda på 182 millioner kroner, mens justert ebitda ble 695 millioner kroner i kvartalet. Til sammenligning var ebitda på forhånd ventet til 540 millioner kroner, ifølge estimater innhentet av SME Direkt for TDN Finans.

SEB mener fjerdekvartalsrapport totalt sett var bra, og at Aker Solutions virker å være godt forberedt for et tøft marked. Hovedbekymringen er ordreinngangen og lav kontraktsdekning for 2017.

Pareto Securities trekker frem at styret i Aker Solutions foreslår at det ikke utbetales utbytte for 2015, noe meglerhuset mener burde trigge en negativ kursreaksjon fredag. Meglerhuset venter kun å gjøre mindre endringer i sine estimater etter rapporten.

DNB Markets viser i sin oppdatering til «en kollaps» i inntjeningen i fjerde kvartal, samt at styret foreslår at det ikke betales utbytte for 2015. Meglerhuset viser til at justert ebitda var bedre enn ventet, men skriver at de ikke er villige til å justere for selskapets restruktureringskostnader.

«Noen investorer vil trolig fokusere på bedre enn ventet justert ebitda, men vi hevder at restruktureringskostnader er en konsekvens av for høye vekstforventninger og er en integrert del av å være i en syklisk bransje, og vi fokuserer på rapportert ebitda», skriver DNB Markets.

DNB Markets venter at Aker Solutions-aksjen vil utvikle seg svakere enn sammenlignbare selskaper fredag.

Handelsbanken Capital Markets viser til en sterk underliggende utvikling i fjerde kvartal, ordrereserven var som ventet, og meglerhuset ser ingen grunn til å øke 2017-estimatene.

Aker Solutions steg 0,4 prosent til 23,80 kroner.

Hovedindeksen på Oslo Børs sluttet opp 1,37 prosent til 522,31 poeng, omsatt for 4,0 milliarder kroner.

Følg markedene i DN Investor

Les også:

Utelukker ikke nye Aker Solutions-kutt

Avinor skeptisk til flypassasjeravgift

Tobakksgigant: – Frarøvelse av eiendom (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DNtv: Lise (30) hadde ikke løpt noe særlig før hun løp maraton på sju kontinenter

Lise (30) hadde ikke løpt noe særlig før hun løp maraton på sju kontinenter
Det har vært et eventyr, sier Lise Grønskar, som ved siden av nattevaktjobbing i Dagbladet og deltidsjobb som flyvertinne har brukt 2015 på å løpe i fjellene ved Machu Picchu, over is på Antarktis og gjennom vinbarer i Frankrike.
02:58
Publisert: