Oslo Børs steg markert fredag og hentet seg dermed noe mer inn enn mange av de store europeiske børsene i Europa. Her hjemme bidro en oljeprisoppgang på nær tre prosent til et ekstra løft i markedet.

Til slutt endte hovedindeksen opp 2,72 prosent. Dette er den femte største oppgangen på Oslo Børs så langt i år.

Aksjene i oljeselskapet Statoil og i banken DNB trakk hovedindeksen mest opp. Statoil endte til slutt topp 4,1 prosent, mens DNB steg 4,8 prosent.

Bred oppgang i Europa

På europeiske børser var det også bred oppgang fredag. Oppmerksomhetene fortsatt mot avstemningen i Storbritannia torsdag 23. juni der britene skal stemme om å være i EU eller ikke.

Etter at toneangivende meningsmålinger fra Ipsos Mori og Survation torsdag viste at trenden trakk i favør Brexit, har sentimentet i markedet skiftet noe etter drapet på den britiske labour-politikeren og EU-tilhengeren Jo Cox.

Flere meglerhus og aviser trekker frem at dette tolkes som å øke sjansen for at Storbritannia forblir i EU. Begge sider i valgkampen har suspendert sine kampanjer fredag. I tillegg har BMG utsatt publiseringen av en meningsmåling, IMF har utsatt en rapport om effekten av Brexit og sentralbanksjef Mark Carney i Englands sentralbank har utsatt en tale om økonomien.

«Drapet på Cox kan gi et løft for remain-siden ettersom noen stemmer kan bli gitt for å vise sympati», skriver Swedbank i en oppdatering.

Oljeløft

Prisen på nordsjøoljen Brent var opp nær tre prosent siden torsdag kveld. Førsteposisjonskontrakten, som har levering neste måned, var opp 1,39 dollar til 48,57 dollar da Oslo Børs avsluttet handelen.

I tillegg til oppgangen i Statoil, var det flere andre olje- og oljerelaterte aksjer som steg markert. Riggselskapet Seadrill steg 14,3 prosent, seismikkselskapet PGS steg 10,5 prosent, mens oljeselskapet DNO International steg over seks prosent,

Hovedindeksen på Oslo Børs steg 2,72 prosent til 590,87 poeng.

 

Følg markedene med DN Investor

Les også:

Grafen som viser at frykten bare fortsetter å øke  

Disse fondene har best avkastning: Her er årets beste fond dn+ (+)

Truer Oslo som internasjonalt knutepunkt: Passasjeravgift truer rullebane dn+ (+)

Sjeiker følte seg lurt av norsk investor: Kjøpte rigg for 40 millioner, solgte til sjeiker for 230 mill dn+ (+)

- Anbefalt av DNtv:

De beste taxfreekjøpene
Ut og reise i sommer? Her er de ti beste kjøpene på flyplassens taxfree.
05:26
Publisert:

Alpine helvetesuker
Se de norske alpinstjernene tynes for å bli best i verden
04:42
Publisert:

Hør ny episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

Den store "brexit"-uroen, endelig åpnet et vindu seg i finansmarkedene og er de over 60 verdt en ekstra ferieuke?

 

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.