Oslo Børs faller kraftig mandag.

Ved 14-tiden er hovedindeksen ned rundt to prosent. Tungvektere som Statoil, Telenor, Hydro, DNB, RCL og Hydro faller.

- En litt voldsom reaksjon, sier aksjestrateg Paul Harper i DNB Markets.

- For oss virker fallet overdrevent, sier analysesjef Morten Jensen.

Børsfallet kommer etter dramatisk utvikling i det kinesiske aksjemarkedet mandag morgen.

Stopp i Kina

15 minutter før handelen egentlig skulle avsluttes ble innenlandsbørsene i Kina stengt.

Den umiddelbare handelstoppen skjedde på grunn av et nytt regelverk som ble innført med virkning fra og med mandag av: Dersom samleindeksen CSI 300 for de to innenlandsbørsene i Shanghai og Shenzen faller med over fem prosent stoppes handelen i 15 minutter. Og dersom indeksen faller mer enn syv prosent stopper handelen resten av dagen.

Børsfallet i Kina knyttes til svak utvikling i en forventningsindeks for kinesisk industri.

Den private forventningsindeksen for industrien, som går under navnet Caixin PMI, viste en nedgang til 48,2 poeng i desember, sammenlignet med 48,6 i november.

- Dette var svakere enn ventet, men ikke voldsomt mye svakere. Vi snakker om 0,70 prosentpoeng svakere enn ventet og 0,40 prosentpoeng svakere enn forrige måned. Reaksjonen virker noe voldsom. Det var noe svakere eksportordre, mens service-delen av den kinesiske økonomien ser ut til å gå greit, sier Harper.

Begrensningen som hindrer store aksjonærer å selge i kinesiske selskaper oppheves førstkommende fredag.

- Posisjonering før opphevelsen kan også ha presset børsene ned, sier Harper.

DNB Markets venter svakere Kina-vekst, men lagt fra bråstopp.

- Veksttakten blir gradvis svakere, rundt 6,5 prosent i 2016, i stedet for syv prosent som ble rapportert gjennom 2015. Stålindustrien har det åpenbart tøft, men servicedelen av økonomien ser ut til å utvikle seg greit.

Økt frykt

Økt spenning mellom Saudi-Arabia og Iran bidrar også til børsuro.

- Det er ikke positivt at to av de største oljeprodusentene krangler mer enn vanlig. Risikobildet blir mer negativt. Amerikanske renter faller på dette. Vi får mer frykt inn i markedet, noe som bidrar til fallet.

DNB Markets venter en inntjeningsvekst for de største og mest likvide selskapene på Oslo Børs, OBX-aksjene, på tre-fire prosent og at Oslo Børs skal stige fem-seks prosent i år til 635 poeng.

- Hva kan ødelegge for en oppgang?

- At inntjeningen svikter. Hvis oljeprisen holder seg på et lavt nivå, og vi ikke ser den forventede økningen, reduseres estimatene for spesielt Statoil. For oljeservice er estimatene for høye. Så det er en nedside i energisektoren hvis olje prisen holder seg lav, sier Harper.

- Oljeprisen blir en joker, sier Jensen.

Les også:

Nå lover de nye oljejobber i Trondheim  

Knut Anton Mork: Betydelig risiko for at Kina havner i en «felle»

Statoil skal finne lagringsplasser for CO2  

Se DNtv: Derfor velger Mads Hagen (53) å gjennomføre en plastisk operasjon

Mats skar vekk dobbelthaken
Mads Hagen (53) er en av stadig flere menn som velger å gjennomføre en plastisk operasjon for å endre på utseendet sitt.
07:49
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.