Oslo Børs falt videre mandag, tynget av oljerelaterte aksjer og DNB. Det norske oljeselskap fortsatte imidlertid opp.

Hovedindeksen på Oslo Børs endte under 600 poeng for første gang siden 19. mai i år.

Nordea Markets skriver i sin morgenrapport at det er risk-off-tendenser i markedet, drevet av de svake sysselsettingstallene i USA den seneste tiden. Videre vises det til Brexit-frykt, etter at de seneste meningsmålingene trekker i favør av at Storbritannia melder seg ut av EU. DNB-aksjen sluttet ned 2,34 prosent.

På øvrige europeiske børser var det også bred nedgang i det Oslo Børs avsluttet handelen mandag ettermiddag.

Oljekontrakten for nordsjøoljen Brent med levering neste måned var volatil og ble handlet rundt 50,25 dollar pr fat mandag ettermiddag, ned fra 51,23 dollar pr fat da Oslo Børs stengte fredag. Riggtellingene til Baker Huges viste oppgang fredag, noe som kan tyde på at produksjonsfallet i USA vil avta, ifølge Bloomberg News.

Commerzbank viser i tillegg til oppgang i riggtellingen til økt risikoaversjon i markedet. Dersom riggtellingene fortsetter å øke de kommende ukene, vil det hindre at oljeprisen stiger videre.

Meglerhuset trekker linjene til oljeprisfallet i august 2015, da oljeprisen falt 20 prosent på kort tid.

«Denne gang kan Brexit være en katalysator. Usikkerheten rundt hvilken vei stemmene går i UK vil antakelig begrense oljeprisbevegelsene frem til avstemmingen 23. juni», heter det.

Statoil-aksjen falt 0,9 prosent, mens oljeserviceindeksen var ned 2,3 prosent. Bank of America Merrill Lynch skriver i en oppdatering mandag at investorer gjør best i å holde seg unna europeisk oljeservice, og at den seneste tidens oppsving i oljeprisen ikke er godt fundert.

Trosset markedet

Det norske oljeselskap trosset imidlertid utviklingen ellers i oljesektoren, og aksjen steg 8,1 prosent. Flere meglerhus har høynet kursmålet på aksjen etter meldingen om fusjon med BP Norge fredag.

Handelsbanken Capital Markets oppgraderer aksjen til akkumuler fra salg, og høyner kursmålet til 100 kroner pr aksje fra 70.

Nordea Markets gjentar kjøpsanbefaling og høyner kursmålet til 100 kroner pr aksje fra 80. Også SEB og DNB Markets gjentar kjøpsanbefaling og høyer kursmålet til henholdsvis 105 kroner og 110 kroner pr aksje. DNB hadde tidligere et kursmål på 70 kroner pr aksje.

SEB viser til at selskapet blir en vekstmaskin på norsk kontinentalsokkel og at selskapet vil ha et betydelig utbyttepotensial som kan øke til fem til ti kroner pr aksje over tid. I første omgang tror de utbyttet vil vokse med fri kontantstrøm pr aksje.

Nordea Markets mener fusjonen er verdi-innvannende og trekker frem at selskapet vil være i utbytteposisjon så snart avtalen er godkjent. De estimerer videre et utbytte på 12,5 cent pr kvartal fra og med fjerde kvartal som tilsvarer om lag 4,15 kroner pr år.

Pareto Securities oppgraderer aksjen til kjøp fra hold og høyner kursmålet til 130 kroner fra tidligere 70, ifølge en oppdatering fra analytikerne Tom Erik Kristiansen og Trond Omdal mandag.

Analytikerne i Pareto mener inneværende verdijustert egenkapital for Det norske-aksjen er 102 kroner pr aksje, men skriver at aksjen burde handles med en betydelig premie til dette, på grunn av utbytte og vekstpotensial. De venter flere verdiinnvannende oppkjøp det kommende året.

Kristiansen og Omdal mener Det norske vil betale et årlig utbytte på 10 kroner pr aksje i perioden 2017-19, og at dette kan øke videre til 20 kroner pr aksje etter at Johan Sverdrup-feltet blir satt i drift.

«Kombinert med ytterligere vekst tror vi at dette vil utløse en reprising av aksjen», oppsummerer analytikerne.

Opec gjorde få revideringer av sine anslag for globalt tilbud og etterspørsel etter olje i sin nyeste månedsrapport, publisert mandag.

Hovedindeksen på Oslo Børs falt 1,5 prosent til 595,78 poeng, omsatt for 2,990 milliarder kroner.

 

Følg markedene med DN Investor

Les også:

Microsoft kjøper LinkedIn  

Sverdrup-plattformen igangsatt før tiden  

Oljeverdier for 400 milliarder borte på to år

Verdens antatt tryggeste investeringer har aldri vært dyrere

Se DNtv:

Det Norske kjøper BP norge for 10,8 milliarder
01:14
Publisert:
 

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

Er Vipps egentlig så revolusjonerende? Hvilke biler kjører vi om ti år? Og er det virkelig bråstopp i næringseiendom?

 

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.