Oslo Børs steg onsdag. Handelsvolumene i Oslo og Europa var lave ettersom markedsaktørene venter på rentebeslutning fra Federal Reserve onsdag kveld. DNB la en demper på oppgangen.

- Det ikke store utslag på Oslo Børs og dette skyldes nok få insentiver til å ta store beslutninger like før rentemøtet, sier strateg Paul Harper i DNB Markets til TDN Finans onsdag.

Lite sannsynlig med renteøkning

Markedet ser renteøkning som svært lite sannsynlig og priser inn en sannsynlighet på fire prosent for en økning, noe som kun er halerisiko, ifølge Harper. Han mener endringer i Feds «dot-plot» vil få mest fokus, etterfulgt av kommentarer.

«Dot-plot»-oversikten indikerer hvor mange renteøkninger medlemmene i rentekomiteen selv venter i løpet av året. I forbindelse med desember-møtet ble det indikert fire renteøkninger i 2016, og det ble tolket som fordelt som én økning pr kvartal.

- Markedet priser inn 50/50 sjanse for økning i juni og det er ikke fullt priset inn at det kommer to økninger i 2016. «Dot-plot»-endringen vil få mest fokus, sier strategen.

Han mener at det er vanskelig å anslå hva utslagene vil bli ved ulike indikasjoner fra Fed. Markedet vil nok uansett prise inn noe lavere forventning enn det Fed legger til grunn, ifølge ham.

Harper tror Fed-medlemmene vil indikere tre økninger i 2016, men at de vil gi kommentarer som gir rom for justeringer.

- De vil ikke tvinges inn i et hjørne hvor de må gjøre noe. De vil sørge for at de har så mye fleksibilitet som mulig, sier han.

Når det kommer til utslag for Oslo Børs mener Harper det vil være negativt dersom anslaget om fire Fed-økninger opprettholdes.

- Da vil de fleste børsene falle. Går de ned til tre eller to økninger er det vanskelig å si hva utslagene blir og fokus vil rettes mot nyanser i uttalelser, legger han til.

DNB-nedtur

Banken DNB falt 2,8 prosent onsdag etter å ha sluttet ned 1,6 prosent tirsdag.

Analytiker Nils Christian Øyen i Sparebank 1 Markets forklarer DNB-nedgangen med at banksektoren i Europa generelt er svak samt økt usikkerhet knyttet til bankens eksponering mot Valeant Pharmaceuticals.

Valeant-aksjen sluttet ned 51 prosent i USA tirsdag etter å ha nedjusterte guiding for 2016, samtidig som selskapet rapporterte et svakere enn ventet resultat for fjerde kvartal 2015. I tillegg har Valeant utsatt levering av årsrapporten for 2015.

«Vi kommenterer ikke enkeltengasjementer, men på generelt grunnlag er vi komfortable med vår healthcare-eksponering», skriver informasjonsdirektør Even Westerveld i DNB i en epost til TDN Finans.

- Det er Valeant som er hoveddriveren for kursutviklingen til DNB i dag, i tillegg er det en relativt svak dag for finanssektoren generelt, så man kan ikke henføre alt til Valeant, sier Øyen til TDN Finans.

Steg kraftig

Blant aksjene som steg på Oslo Børs onsdag var Avance Gas. Aksjen endte opp 8,2 prosent.

- Aksjen har vært svak den seneste tiden. Fokus for LPG-aksjene rettes mot at eksporten av LPG fra USA er i motvind med trekk i lagrene og oppgang i prisene. Man begynner å tro at det ikke er nok propan, noe som er legitimt nå, sier analytiker Erik Haavaldsen i Pareto Securities til TDN Finans.

De seneste dagene har man imidlertid sett fall i propanprisene, samtidig som ratene har sluttet å falle.

- På så lave omsetningsvolumer skal det ikke mer til før aksjen stiger, sier Haavaldsen.

Hovedindeksen på Oslo Børs sluttet opp 0,55 prosent til 586,00 poeng, omsatt for 3,03 milliarder kroner.

Følg markedene med DN Investor

Les også på DN.no:

Norske Skog: - Vi er ikke bekymret

Dette er landene med de lykkeligste innbyggerne

Qatar planlegger oljeprodusentmøte

Her trekker Rubio seg fra kampen om Det hvite hus
Marco Rubio holder pressekonferanse der han kunngjør at han trekker sitt presidentkandidatur etter å ha tapt hjemstaten Florida med klar margin til Donald Trump.
00:41
Publisert:
 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.