Hovedindeksen på Oslo Børs faller markert tilbake på årets første handelsdag. Børsfallet kommer etter dramatisk utvikling i det kinesiske aksjemarkedet mandag morgen.

Børsfallet har smittet over til børsene i Asia og Europa. Oslo Børs er i skrivende stund ned 1,8 prosent etter å ha falt rundt to prosent på det meste tidligere på dagen.

15 minutter før handelen egentlig skulle avsluttes mandag ble innenlandsbørsene i Kina stengt. Den umiddelbare handelstoppen skjedde på grunn av et nytt regelverk som ble vedtatt ifjor og som ble innført med virkning fra og med mandag av: Dersom samleindeksen CSI 300 for de to innenlandsbørsene i Shanghai og Shenzen faller med over fem prosent stoppes handelen i 15 minutter. Og dersom indeksen faller mer enn syv prosent stopper handelen resten av dagen, skriver Financial Times.

Svakere utsikter

Børsfallet i Kina knyttes til svak utvikling i en forventningsindeks for kinesisk industri, samt at forbudet mot at store aksjonærer kan selge aksjer i børsnoterte selskaper snart oppheves.

- Det ser ut til at det har vært ekstra stort nedsalg i dag som følge av at man reduserer posisjonene sine i forkant av at disse regelene blir opphevet, sier analytiker Ole André Kjennerud i DNB Markets til DN.

- Da er det i såfall ikke så mye annet enn det som driver dette. Det kan også være noe knyttet opp mot svakere nøkkeltall, men det er nok reglene som er hovedgrunnen, mener han.

Lørdag viste den private forventningsindeksen for industrien, som går under navnet Caixin PMI, en nedgang til 48,2 poeng i desember, sammenlignet med 48,6 i november. En indeks under 50 indikerer avtagende aktivitet i sektoren.

På den teknologitunge Shenzen-børsen endte aksjeindeksen ned 8,22 prosent, mens Shanghai falt 6,86 prosent.

Også flere andre børser i Asia falt tungt mandag morgen. I Tokyo endte hovedindeksen Nikkei ned 3,1 prosent, mens Hong Kong falt 2,7 prosent.

Børsfallet smitter over til de store børsene i Europa. I frankfurt er Dax-indeksen ned 3,2 prosent i starten av handelen.

Oljeoppgang

Oljeprisen er litt opp sammenlignet med utviklingen torsdag. Et fat nordsjøolje med levering om én måned er opp rundt én prosent til 37,65 dollar fatet. Prisoppgangen knyttes ifølge TDN Finans til  frykt for et mulig brudd i råoljeforsyningene etter at Saudi-Arabia har brutt diplomatiske forbindelser med Iran.

Kontraktene for Brent og WTI prises henholdsvis om lag 1,3 og 1,5 dollar per fat høyere enn ved stengetid på Oslo Børs 30. desember, melder TDN.

Alle de 25 mest omsatte aksjene på Oslo Børs, som er samlet i OBX-indeksen, faller tilbake etter ti minutters handel.

Hovedindeksen på Oslo Børs er ned 1,80 prosent til 598,93 poeng.

Les også:

Se, en fabrikksjef som ikke må si opp folk

Asia i dag: - En «do-or-die»-situasjon for Telenor i India

Venter fullt trøkk i markedet

Se DNtv: Derfor velger Mads Hagen (53) å gjennomføre en plastisk operasjon

Mats skar vekk dobbelthaken
Mads Hagen (53) er en av stadig flere menn som velger å gjennomføre en plastisk operasjon for å endre på utseendet sitt.
07:49
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.