Brexit-angst og negativt sentiment fortsatte å prege europeiske markeder tirsdag. De fleste sektorer falt på Oslo Børs.

Anbefaler leserne å stemme for brexit

Den største tabloidavisen i Storbritannia, The Sun, anbefalte på forsiden tirsdag sine lesere å stemme for å forlate EU.

- Avisen har vært på riktig side av hvert parlamentsvalg siden 70-tallet. Retningen de har anbefalt leserne har vist seg å vinne, sier strateg Paul Harper i DNB Markets til TDN Finans, og legger til:

- Det er ikke noen highbrow-avis, men den har høyest antall lesere og mye innflytelse.

For en uke siden tydet de fleste meningsmålinger på at den britiske ja til EU-siden hadde en behagelig ledelse. Nå sier Harper at usikkerheten er blitt større, noe som gjør at markedene svinger mer.

Én måneds implisert volatilitet i pundet, som er prisen for å forsikre seg mot svingninger i pundet mot dollar, steg 20 prosent mandag, og forsatte opp tirsdag. Volatiliten i pund mot dollar har aldri vært høyere enn nå, ifølge Bloombergs oversikt, som strekker seg tilbake til 1996. Vstoxx-indeksen, som måler 30 dagers implisitt volatilitet i Euro Stoxx 50-indeksen, har også steget markert de seneste dagene.

«Risk-off»

Tirsdag morgen falt dessuten renten på tiårige tyske statsobligasjoner under null for første gang.

- Det meste på aksjefronten er i minus i dag. Det er typisk «risk-off» at investorer går inn i statsobligasjoner, sier Harper, som tror mange holder seg unna markedene til britenes avstemning er unnagjort.

- For en del er det relativt enkelt å redusere eksponeringen. Foreløpig er det litt risikabelt å begynne å posisjonere seg for et tidlig lettelsesrally, men det hadde ikke forundret meg om folk begynte å tenke slik, gitt at oddsene holder seg, sier han.

Harper minner om at bookmakernes odds fremdeles heller i retning av at britene fortsetter som en del av unionen. Skulle det imidlertid bli flertall for å forlate EU, anslår Société Générale at pundet hurtig vil svekke seg 5-10 prosent mot dollar, og samtidig dra med seg andre europeiske valutaer, kommer det frem i en oppdatering tirsdag.

Oljefall

Spenningen i forkant av Federal Reserves rentebeslutning denne uken har derimot avtatt. Etter svake amerikanske arbeidsmarkedstall er det få som venter renteheving, men Bloombergs oversikt viser at markedet priser inn en sannsynlighet på to prosent for et rentekutt nå.

Oljeprisene forblir heller ikke uberørt av markedsuroen. Siden forrige uke har prisene falt seks prosent, og de fortsatte ned tirsdag. Brent 1. posisjon ble handlet for 49,8 dollar fatet ved stengetid tirsdag, ned fra 50,5 dollar fatet da Oslo Børs stengte mandag.

Pareto Securities har tatt opp dekning på biometrisektoren, i en rapport med tittelen «You should touch this». Idex får kjøpsanbefaling og kursmål 13 kroner. Aksjen sluttet opp 3,6 prosent til 8,35 kroner.

Kjøpsanbefaling får også Next Biometrics, med kursmål 200 kroner aksjen. «...Sensorene vil sannsynligvis være mer relevante for løsninger som stiller krav både til sikkerhet og anvendelighet, og de fullt ut ISO-kompatible løsningene bør gjøre selskapet til foretrukken sensorleverandør for en rekke produkter (...)», heter det i oppdateringen.

Next Biometrics-aksjen endte ned 0,8 prosent til 126 kroner.

Hovedindeksen på Oslo Børs falt 1,42 prosent til 587,34 poeng, omsatt for 2,951 milliarder kroner.

 

Følg markedene med DN Investor

Les også:

Grafen som viser at frykten bare fortsetter å øke  

Verdens antatt tryggeste investeringer har aldri vært dyrere

Dette er verdens beste restauranter  

- Anbefalt av DNtv:

Tesla Model X endelig i Norge
Se vår første prøvekjøring av verdens første elektriske suv.
01:29
Publisert:
 

Hør ny episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

Er Vipps egentlig så revolusjonerende? Hvilke biler kjører vi om ti år? Og er det virkelig bråstopp i næringseiendom?

 

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.