Statoil ledet an i oppgang på Oslo Børs onsdag. Volumene var lave i et avventende marked før avstemningen om fortsatt EU-medlemskap for Storbritannia torsdag.

UBS skriver i en oppdatering onsdag at dersom det blir flertall for å forlate EU vil det være «signifikant rom for nedside», særlig i lys av rallyet de seneste dagene. De venter at børsene i Europa og UK vil falle i overkant av 15 prosent, mens fallet vil være en del mindre for S&P 500 i USA og i fremvoksende markeder.

Meglerhusets makroøkonomer og aksjestrateger anslår at spennet for fall er på 14-23 prosent for Euro Stoxx 50, mens fallet for S&P 500 anslås til mellom fire og ni prosent.

Dersom det blir flertall for å bli i EU venter de et betydelig lettelsesrally. Dette kan også innebære ny rekord for S&P 500.

I det tilfellet ventes Euro Stoxx 50 opp mellom fem og 15 prosent, mens S&P 500 ventes opp to til tre prosent.

Når det kommer til oljeprisen venter meglerhuset at den vil falle med 8-14 prosent ved «Brexit», mens den kan øke med 2-4 prosent ved «Bremain».

Også Credit Suisse venter markert fall på børsene dersom det blir «full Brexit». I et slikt scenario vil de kutte målet for Euro Stoxx 50 til 2.950 poeng ved utgangen av 2016, mot inneværende mål på 3.350. Euro Stoxx 50 ligger rundt 2.990 poeng onsdag. Målet for S&P 500 vil kuttes til 2.000 poeng fra 2.150, mens indeksen sluttet på 2.089 poeng tirsdag.

Credit Suisse viser til at under eurokrisen ble europeiske aksjer handlet med en rabatt på rundt 15 prosent til USA basert på 12 måneders sektor- og valutajustert P/E, og 20 prosent på ujustert basis. Europeiske aksjer handles i dag bare med en fem prosent rabatt til USA på justert basis, og på 15 prosent rabatt på ujustert basis, ifølge meglerhuset.

«Dette bør tilsi at i et Brexit-scenario vil europeiske aksjer falle 5-10 prosent relativt til aksjer i USA», heter det.

To toppvalg på Oslo Børs

Pareto Securities venter en oppgang for oljeprisen på lengre sikt. Meglerhuset venter at oljemarkedet vil gå inn i underskudd fra tredje kvartal 2016 og at Brent-olje vil handles mellom 50-60 dollar pr fat de kommende månedene, for deretter å øke til 70 dollar pr fat innen utgangen av 2017.

I lys av dette fremhever analytikerne Trond Omdal og Tom Erik Kristiansen i en oppdatering Det norske oljeselskap og DNO som sine toppvalg på Oslo Børs. Pareto oppgraderer for øvrig Statoil til kjøp med kursmål på 160 kroner.

Analytikerne viser videre til at Statoils driftskostnader og capex faller raskere enn ventet.

«Basert på vårt estimat på en gjennomsnittlig Brent-pris på 60 dollar pr fat i 2017 og capex på 12 milliarder dollar venter vi at Statoil vil være kontantstrømnøytrale etter utbytter, ekskludert effekten fra scrip-programmet», heter det.

Når det kommer til resultatet i andre kvartal 2016 venter Pareto-analytikerne at Statoil vil legge frem et justert driftsresultat på 1,6 milliarder dollar.

Statoil steg 1,98 prosent onsdag til 139,300 kroner pr aksje, omsatt for 508 millioner kroner.

Oppgraderer Orkla

SEB oppgraderer sin anbefaling på Orkla til kjøp fra hold. Kursmålet oppjusteres til 80 kroner fra tidligere 75 kroner.

Meglerhuset har økt sine estimater for 2016-2018 marginalt, støttet av fortsatt sterk etterspørsel for BCG-produkter i Norden og medvind fra valutaeffekter, ifølge en oppdatering onsdag.

Kursmålet høynes til 80 kroner basert på summen-av-deler-verdsettelse og en estimert ev/ebit-multippel for 2017 på 14,9, mot 15,7 for sammenlignbare selskaper

Hovedindeksen på Oslo Børs sluttet opp 0,62 prosent til 606,92 poeng, omsatt for 2,494 milliarder kroner.

 

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.