En rekke medier melder fredag kveld at Oslos neste ordfører blir Marianne Borgen fra SV.

Dette til tross for at Aps byrådslederkandidat Raymond Johansen gjorde det tydelig at han mente det største partiet burde ha ordføreren da han startet forhandlingene for tre uker siden.

Ifølge VG vil Aps ordførerkandidat Tone Tellevik Dahl heller få en tung post i byrådet.

– Markerte seg med Munch

Professor i statsvitenskap Frank Aarebrot mener Johansen har gjort klokt i å vrake sin egen ordførerkandidat.

– De trengte en som kunne hamle opp med populære Fabian Stang (H). Borgen er et kjent fjes i bypolitikken, og hun markerte seg veldig i saken om Munch-museet. Der viste hun at hun har evne til å tenke helhetlig for byen, sier Aarebrot til NTB.

Borgen var sentral i å bytte bort Munch-museet på Tøyen til Bjørvika mot å få et løft for bydelen tilbake i 2013. Da hadde lokaliseringsstriden rundt museet pågått i årevis.

– Jeg vil kalle dette et lykkelig valg. Det er bedre å velge henne enn en ukjent Ap-politiker, sier han.

Bilfritt sentrum

Aarebrot mener det å gi ordførervervet til SV også tyder på at partiet kun vil få en byråd, mens Miljøpartiet De Grønne (MDG) vil få to og Ap fem.

Ifølge Dagsavisen har MDG fått gjennomslag for at Oslo sentrum skal bli fritt for personbiltrafikk innen 2019.

– På den måten sikrer man en utbygging av E18 uten at man øker antall biler inn til Oslo. Bilene fra E18 vil trolig bare bli sluset gjennom Bjørvikatunnelen og Ekebergtunnelen. MDG har svelget den kamelen mot å få bilfritt sentrum, mener Aarebrot.

Ifølge NRK innebærer avtalen en utbygging av E18 uten at det skal føre til kapasitetsvekst eller trafikkvekst.

Les også:
Bilfritt Oslo sentrum innen 2019
NRK og TV 2: Marianne Borgen (SV) blir Oslo-ordfører
Leder i Oslo Ap trygg på støtte fra sine egne  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.