Saken er oppdatert.

Høyres toppkandidat sanket 40.542 personstemmer og 3.373 slengere under kommunevalget. Det er suverent mest blant alle kandidatene som stilte til valg i hovedstaden i år – uansett liste.

Stang må likevel erkjenne at cirka 13.000 personstemmer er blitt borte siden 2011-valget.

Personstemmer er en ekstra personlig stemme fra eget partis velgere, mens en slenger er en personlig stemme fra en velger som stemmer på et annet parti. Begge deler kan påvirke hvilke kandidater som får plass i bystyret – men ikke fordelingen mellom partiene.

Stoltenberg inn

Med Miljøpartiet De Grønne på vippen i Oslo og forhandlinger på trappene, er det fortsatt en teoretisk mulighet for at Stang får fortsette som ordfører, noe selv ikke Stang antar er sannsynlig.

Det kan derimot Raymond Johansen bli. Aps førstekandidat fikk nest-flest personlige stemmer med 21.812 kryss fra egne velgere og 1.499 slengere.

Med på laget får Johansen blant andre superveteranen Thorvald Stoltenberg (84) og advokat Geir Lippestad – som begge ble krysset inn blant de 20 som Ap skal fylle bystyresalen med. Stoltenberg fra 65. og siste plass, Lippestad fra 33.

Rekordfå kvinner

Alle endringene førte til at kjønnsbalansen på Ap-listas topp-20 ble endret fra femti-femti til 7 kvinner og 13 menn. Det bidrar til at kjønnsbalansen i årets bystyre er den skjeveste siden antall representanter ble redusert til 59 i 1991.

De siste åtte årene har kvinneandelen vært 45,8 prosent med fordelingen 27 kvinner og 32 menn i Oslo bystyre. Nå er fordelingen 23 kvinner og 36 menn.

Populær Moxnes

En av listene som bidrar til å dra opp kvinneandelen er Rødt – der to av de tre representantene er kvinner.

Rødt har også den politikeren som er nest mest populær blant andre partiers velgere. Rødt-leder Bjørnar Moxnes fikk 3.118 slengere, kun forbigått av Stang.

Færrest slengere av alle listetoppene i det nye bystyret fikk Frps Carl I. Hagen. Han måtte nøye seg med 360 oppføringer på andre partiers lister.

MDG-samboere

Miljøpartiet De Grønne blir representert med fem politikere i det nye bystyret. To av dem sees nok også en del på fritiden. Listetopp Lan Marie Nguyen Berg og femtemann Eivind Trædal er nemlig samboere.

Twitter-aktivisten Trædal ble løftet opp fra 10. plass til den 5. og siste av plassene som MDG fikk, takket være 986 personstemmer og 276 slengere.

Tidligere MDG-talskvinne Hanna Elise Marcussen var mer populær blant MDGs velgere, men fikk færre slengere – og totalt 88 færre personlige stemmer enn Trædal.

Les også:

Eldrebølgen sikrer lav boliglånsrente

Vil ta 60 kroner for bompassering

Se DNtv: Fem øvelser for raskere løpsprestasjon

Fem øvelser for raskere løpsprestasjon
Tidligere landslagsløper i langrenn Siri Helle viser enkle og effektive øvelser som trener opp hurtighet.
01:44
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.