Justisminister Anders Anundsen (Frp) kom ikke spesielt godt ut av fredagens høring i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. I motsetning til lengeværende asylbarn lever han imidlertid ikke i akutt fare for å bli kastet ut.

Ifølge samarbeidsavtalen med Venstre og Kristelig Folkeparti skulle regjeringen myke opp politikken overfor barnefamilier som mangler lovlig opphold og har vært lenge i landet. Noen slik oppmykning kom ikke i 2014. Anundsen ga ikke klar nok beskjed til politiet om endringen. Samtidig ga han veldig klar beskjed om at det overordnede målet var å få uttransportert flest mulig asylsøkere med avslag.

Tilsammen ble det en politikk i strid med hva Venstre og KrF trodde de hadde fått gjennomslag for.

Men noen mistillit mot Anundsen blir det neppe.

For det første er det fortsatt uklart om han bevisst har unnlatt å gi Stortinget informasjon han burde formidlet. Brudd på informasjonsplikten overfor Stortinget er alvorlig. Men det er så langt ikke dokumentert. Og det vil uansett være et tolkningsspørsmål.

For det andre – og det er viktigst – er det ingen som har interesse av en krise nå.

Hvis det skulle ligge an til at et flertall på Stortinget vil uttrykke mistillit til Anundsen, vil statsminister Erna Solberg være nødt til å sette regjeringens liv inn på å berge ham. Anundsen sitter så lenge Solberg har tillit til ham. Mistillit til Anundsen er mistillit også til Solberg.

Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre vil heller bli stats­minister etter en valgseier i 2017 enn etter et borgerlig sammenbrudd i 2015. Heller ikke samarbeidspartiene Venstre og KrF ønsker noen regjeringskrise.

Et alternativ er at Solberg selv skifter ut Anundsen. Det er lite sannsynlig, ihvertfall med det første. Hvis Solberg vraker Anundsen midt i stormen, viser hun at hun lar seg presse. Da vil både medier og opposisjon raskt kaste seg over neste svake statsråd. Anundsen kan selvsagt bli flyttet på eller bli uttransportert av regjeringen senere, men ikke nå og trolig ikke uten at det er ledd i en større ommøblering av regjeringen, for eksempel etter kommunevalget i høst.

I Venstre og KrF er misnøyen stor med hvordan regjeringen har fulgt opp avtalen de fire partiene har inngått om asyl­politikken. Men i desember ble Venstre og KrF enige med Anundsen om en forskriftsendring om at det skal legges større vekt på barnas beste. Spørsmålet blir dermed om de to partiene skal legge mest vekt på asylbarna som ble sendt ut ifjor, eller være mest opptatt av asylbarna som ikke sendes ut i år.

Et annet spørsmål for de to partiene er: Hva blir bedre av å bytte ut Anundsen? Hvis Anundsen må gå, vil det i utgangspunktet komme en annen Frp-politiker inn i Justisdepartementet.

– Vil me ha Per Sandberg som justisminister i staden? spurte stortingsrepresentant Iselin Nybø på Rogaland Venstres fylkesårsmøte i helgen, ifølge ­Stavanger Aftenblad.

Det var et retorisk spørsmål. I Venstre er det neppe noen som vil ha Sandberg i stedet. Nybøen sa også at hun hadde opplevd Anundsen «frå ei heilt anna og ryddigare side» i forhandlingene om politireformen. Det er ikke først og fremst Anundsen som er Venstres og KrFs problem, men Frps asylpolitikk.

For Venstre og KrF handler saken dermed ikke mest om å bli kvitt Anundsen. Den handler om å sikre seg at asylpolitikken fremover er i tråd med de avtalene som er inngått.

Der ligger Anundsens største utfordring nå. I helgen kommenterte han overfor NRK misnøyen i ulike fylkeslag i Venstre og KrF med at han synes den er «trist», men at han «mener samarbeidsavtalen er oppfylt».

Uttalelsen er lite egnet til å skape ro i Venstre og KrF. Hvis Erna Solberg har en strategi for å roe ned situasjonen, ser den ikke helt ut til å virke.

Les hele avisen

Les også:

Pengene renner ut av Røkkes krambod

Intelligente roboter truer tradisjonelle fabrikkjobber

Video: Slik kan butikken skreddersy tilbud rett til telefonen din(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.