Store nedskrivninger og valutatap bidro til at det Aker- og Kjell Inge Røkke-kontrollerte Akastor gikk på nær en halv milliard kroner i minus i fjorårets siste tre måneder (se tabell). Nå varsles nedbemanninger.

Akastor ble ifjor skilt ut i fra Aker Solutions. I selskapet ligger kontoreiendom, tre oljeserviceskip, ankerhåndteringsbåter, boreteknologi, proses­­­­systemer med mer som skal ut­­­vikles og eventuelt selges dersom det lykkes å få en bra pris.

Frank Reite, Akastor.
Frank Reite, Akastor. (Foto: Gunnar Lier)

Toppsjef Frank O. Reite påpeker at egenkapitalen fortsatt er sterk, og står i 9,4 milliarder kroner, mens den rentebærende gjelden er på 3,6 milliarder kroner, inkludert finansiell lease til fartøyet "Aker Wayfarer".

Samtidig er samtlige virksomheter nå etablert som selvstendige enheter, med egne ledelser og styrer, ifølge Reite.

- Vi har begynt en systematisk prosess for ytterligere å forbedre hvert enkelt selskaps utvikling og resultater. Våre porteføljeselskaper leverer akseptable resultater i fjerde kvartal, tross de utfordrende markedene de opererer i, sier Akastor-sjefen i en melding.

Akastor vil igangsette kostnadsreduserende aktiviteter i første halvår 2015, ifølge TDN Finans, som viser til kvartalsrapporten.

Selskapet har startet en prosess med MHWirth i 2015 med ambisjon om å styrke konkurranseevnen gjennom en reduksjon av antall stillinger globalt med rundt 500-750 personer, inklusive innleid personell.

Akastor opplyser videre at kjøpet av «Skandi Aker» ble gjennomført i februar 2015. Etter transaksjonen har fartøyet blitt omdøpt «AKOFS Seafarer». Kjøpesummen var 122,5 millioner dollar finansiert med ny bankgjeld.

Akastors nettoresultat i fjerde kvartal ifjor var påvirket av negative engangseffekter på 522 millioner kroner, ifølge kvartalsrapporten.

Les også:
Spetalen kjøper i Røkkes oljeselskap  

Saftig resultatskrell for Polarcus  

Fortsatt for mye tilgjengelig olje  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.