Arbeiderpartiet er en ganske veltrent og profesjonell politisk maskin. I Oslo er det annerledes. Oslo Ap-leder Jan Bøhler er riktignok usedvanlig veltrent, men det virker ikke som at han har muskler nok til å få skikk på eget partilag.

Nå er det bråk i Oslo Ap igjen. Og til alt overmål er det selveste redningsmannen – partisekretær Raymond Johansen – som har utløst det. Johansen er villig til å stige ned fra toppen av partiet for å prøve å vinne hovedstaden tilbake ved kommunevalget neste år. Da har Høyre styrt Oslo i 18 år.

Johansen er kommet skjevt ut på sin vei fra Youngstorget til Rådhuset. En valgforsker fra Bergen bidrar til det.

– Oslo-velgerne er hjernevasket, uttalte Frank Aarebrot i DN igår.

Velgerne er lurt til å tro at ordføreren er viktig. Og det er Høyre som har lurt dem. Dette «ordførertullet» vil Johansen ta et oppgjør med. Johansen vil ikke kaste bort tiden på den karismatiske Høyre-ordfører Fabian Stang. Han vil mye heller drive valgkamp mot byrådsleder Stian Berger Røsland, som knapt blir gjenkjent på gaten. Planen er å stille med bare Johansen øverst på listen som byrådslederkandidat. Oslo Ap vil, som DN skriver i dag, stille med en lavt profilert ordførerkandidat. Partiet gjør det mest for ordens skyld. Et offer på veien er varaordfører Libe Rieber-Mohn, som forsvinner ut.

Johansen har overbevist mange i Oslo Ap om at dette er en glitrende idé. De vil stemple Stang som bare en møteleder og gallionsfigur. Budskapet skal være at det viktige er hvem som leder byrådet, ikke hvem som går med ordførerkjede.

Det er forståelig at det er fristende for Oslo Ap å gå utenom Fabian-problemet. Det er ikke lett å kjempe mot en mann som får det til å høres koselig ut at han har betalt for svart arbeid. Problemet med strategien er at Stang ikke blir borte. Uansett hvor intenst Johansen prøver å overse ham, kommer Stang til å være der med et stort smil.

Det er dessuten krevende å drive voksenopplæring av velgerne i byparlamentarisme. Aarebrot og Johansen har rett. Det er byrådet som er det viktige politiske organet. Det er byrådet som styrer byen, fremmer forslag og lager budsjetter. Ordførerens oppgave er å lede bystyremøter og representere, klippe snorer, klemme gamle damer og tøyse muntert med barn og unge.

Men selv om styringen både reelt og formelt ligger et annet sted, betyr ikke det at ord­­føreren er uviktig. Tvert imot har Stang vist hvordan ordførerrollen kan fylles nettopp fordi den er symbolsk. Mest synlig var det etter terrorangrepet 22. juli. Mens Stang trøstet byen, maktet Oslo Aps ordfører­kandidat Rune Gerhardsen ikke engang å komme seg hjem fra et cruise i Middelhavet. Stang er ikke viktig for styringen av byen. Han har likevel klart å bli viktig for mange som bor i den.

Høyre utnytter selvsagt Stangs popularitet. Det blir uhemmet Stang-selgeri i valgkampen neste år. Aarebrot kaller det «velgerbedrag». Det er en typisk aarebrotsk overdrivelse. Det er ikke galt av velgerne å ønske seg at byens øverste er noen de har tillit til. Stang er dessuten definitivt også politisk, som da han denne uken uttalte seg friskt i Dagsavisen om at alle slags tjenester kan privatiseres. Så selv om byrådslederen er viktigere enn ordføreren, er Stang er en del av pakken. Stang veksler mellom rollen som representant for hele byen og representant for det borgerlige flertallet som styrer den. Aps problem er at Stang klarer å appellere så bredt selv om de fleste vet at han er Høyre-mann.

Raymond Johansen kan gjerne bruke krefter på å fortelle velgerne at Stang ikke er viktig. Det er mer usikkert hvor virkningsfullt det er. For en del velgere holder det lenge at de rett og slett liker Stang. For politikere som vil ha stemmer, er den slags ganske viktig.

Les også:
Komikeren Rune hadde fakturaskrekk. Derfor laget han denne videoen
Gyver løs på landbruket dnPlus
Håpet one night-stand med telemarkingville gi rekordbillig boliglån i Telemark-bank  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.