– Jeg har akkurat lest ferdig «Maskeblomstfamilien» av, er den av Lars Saabye Christensen?

– Det er den. Utsøkt ubehagelig roman.

– Ja, den var ikke helt sånn ... den var vanskelig å like. Den har ligget en stund før jeg plukket den opp, jeg hadde ingen forestillinger om hva den handlet om.

– Noe system på din lesing?

– Ja, jo ... når noen tipser meg så prøver jeg ... men nå er jeg helt inne i småbarnsbobla. Den litteraturen jeg leser er ofte barnelitteratur.

– Plutselig tar man seg selv i å komme med den tredje referansen til «Hakkebakkeskogen» på ti minutter i en middag med kolleger. Gjenskaper du din egen barndom eller har du progressive forsøk med nye bøker?

«Maskeblomstfamilien» av Lars Saabye Christensen.
«Maskeblomstfamilien» av Lars Saabye Christensen. (Foto: Cappelen)

– Det er lett å ty til egne favoritter. Med den eldste på åtte lar det seg gjøre, Roald Dahl, Thorbjørn Egner, Narnia.

– Narnia, ja! Les hele serien, ikke vær som alle de som lar det være med et par stykker. Hver bok tar for seg forskjellige fundamentale ting.

– Ja! Jeg har hele serien på engelsk, men det blir litt for heftig. Vi har lest den første, men må ta en pause nå siden andre bind er utlånt.

– Følger dere fortellingens kronologi eller rekkefølgen forfatteren skrev dem i? Er «Løven, heksen og klesskapet» første bind for dere?

– Å nei, nei, nei. «Drømmen om Narnia». Det er «Løven, heksen» vi venter på nå.

– Godt, godt.

– Det virker som om han synes dette er morsommere enn Harry Potter-bøkene, selv om jeg selv likte Harry Potter-bøkene godt.

– Tilhører du generasjonen som vokste opp parallellt med Harry Potter?

– Jeg er litt eldre, de var fine likevel.

– Tillat Nattbordet å anbefale «Lille huset på prærien»-bøkene. Finnes nok av bøker om barn som har episke eventyr. Men i denne selvbiografiske serien er det en familie som må kjempe mot uår, naturkatastrofer og sult, samtidig som de opplever gleder og fest. Slående hvor sjelden familier er sentrum i nyere barnelitteratur. Hva annet leste du som ung?

– Hm. Det er ikke så mye annet som slår meg nå. Elling-bøkene til Ingvar Ambjørnsen. Og Gunnar Staalesens Bergen-trilogi.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.