Meldingen, gjengitt av blant andre avisen Morgunbladid, er skrevet på engelsk og sendt ut til utenlandske medier for å forklare situasjonen rundt den islandske statsministeren.

Det slås fast at Gunnlaugsson ikke har gått av, og dermed gir pressemeldingen et helt annet inntrykk enn det Gunnlaugssons eget parti, Framsoknarflokkurin, ga tidligere tirsdag.

– Gunnlaugsson har foreslått for Fremskrittspartiets parlamentsgruppe at partiets nestleder tar over som statsminister i en uspesifisert tidsperiode. Statsministeren har ikke trukket seg og vil fortsette sitt verv som leder av Fremskrittspartiet (Framsoknarflokkurin), heter det i pressemeldingen.

Kaos

Sigurdur Ingi Johansson er nestleder i Framsoknarflokkurin og er foreslått til å ta over statsministervervet midlertidig. Etter tirsdagens gruppemøte sa Johansson at Gunnlaugsson hadde forklart at han vil tre av, og at han selv skal overta som minister.

Det har vært full storm rundt statsministeren siden søndag kveld, da det ble avslørt at han og kona var eiere av selskapet Wintris, registrert i skatteparadiset De britiske jomfruøyene.

Gunnlaugsson ba tirsdag president Olafur Ragnar Grimsson om å skrive ut nyvalg, noe den islandske opposisjonen ønsker.

Misforståelse?

Johannes Thor Skulason, politisk rådgiver for Gunnlaugsson, sier til Morgunbladid at informasjonen som er gitt i den engelske pressemeldingen er «teknisk korrekt».

– Det kan godt være at noen har misforstått dette. Men det er slik det er, og det er naturlig å forklare dette bedre onsdag, sier Skulason.

Uroligheter

Uavhengig av om Gunnlaugsson velger å gå av eller ei, har Framsoknarflokkurin og Sjalfstædisflokkurinn (Selvstendighetspartiet) kunngjort at de vil forsøke å fortsette regjeringssamarbeidet.

Det er neppe nok til å døyve det islandske folkets misnøye og stanse protestene på øya, mener statsviter Eirikur Bergmann.

– Folk vi ha hele regjeringen vekk. Det vil ikke finne seg i dette, sa Bergmann til NTB tirsdag kveld.

– Denne saken er blitt utrolig klossete håndtert av Gunnlaugsson og viser hvor uerfaren han er, mener Bergmann. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:  Island våkner til full forvirring


Eva Joly: – DNB bør etterforskes

Advokatfirma hevder hackere står bak Panama-lekkasjen

Hold deg oppdatert på DN Investor