Pressekonferansen er nå over.

Nordea kalte inn til pressekonferanse i forbindelse med mediesakene knyttet til Panama-avsløringene torsdag.

Under pressekonferansen kom det frem at Nordea mistet 4.000 kunder etter 2009. Det sier Nordea-sjef Casper von Koskull om selskapets endringer av offshore-praksisen i 2009.

Snorre Storset og Erik Ekman fra bankens ledelser var også tilstede.

Ifølge Nordea iverksatte Nordea International Private Banking i Luxembourg mot slutten av 2009 tiltak som ifølge banken var «utover det regelverket krevde», for å sikre at alle kundenes beholdninger og inntekter på konto ble rapportert til skattemyndighetene.

- Å skjule penger er et problem som vi alle vet er det ute. Jeg aksepterer ikke dette. Kundene er sinte, og jeg er sint. Regler og normer vil endre seg, noe vi også så da vi endret praksisen i 2009, sa von Koskull.

På spørsmål om hvorfor Nordeas kunder skal bli i banken svarte han følgende:

- Vi må forklare og rette opp misforståelser knyttet til selskapet. Vi vil jobbe for at våre ansatte og kunder skal være stolte av oss. Vi vil være best i klassen på dette området.

Ikke det eneste selskapet

På spørsmål fra salen svarte ledelsen at Mossack Fonseca er ikke det eneste selskapet som driver med slike offshore-tjenester, og at selskapet har flere kunder som er knyttet til andre lignende selskaper.

Von Koskull sa at Mossack Fonseca foreløpig er det eneste selskapet vil kutte konktakten og virksomheten med.

- Offshoreselskaper er en realitet når man driver internasjonale forretninger. Det er et enormt område som brukes i svært mange sektorer, og vi er blant alle de som bruker dette, sa von Koskull.

Svarer om lekkede dokumenter

Uppdrag Granskning stilte under pressekonferansen spørsmål om et dokument fra 2013 som skal vise at banken ikke klarte å endre bankens prosedyrer i 2009.

- Dette er muligens fordi alle kunder ikke hadde fått implementert disse prosedyrene, svarte Storset.

E-posten skal ha vist at et møte mellom Nordea-topper skal vise at kunder var bekymret om skatteregninger knyttet til avslutningen av offshore-selskaper i skatteparadiser.

- Denne eposten du sitter på bekrefter mye av det jeg har sagt, hevdet von Koskull.

- Det tar tid å gjennomføre dette, og du må gi kundene tid til å etterfølge slike endringer, la han til senere.

Reporteren fra Uppdrag Granskning, som har fått tilgang på Panama-lekkasjene. De fortelalte under pressekonferensen at de sitter på nye dokumenter som skal vise at noen selskaper har brukt forhåndssignerte papirer i avtaler med banken.

- Vi må gjøre vårt beste for å ha alle prosesser på plass, sa Ekman til reporteren.

Avslutter offshore-hjelp

- Vi anbefaler aldri at kundene setter opp et offshore-selskap, men har hjulpet til i administrative oppgaver knyttet til dette dersom kundene ber om det. Vi har sett på dette, og besluttet å avslutte denne virksomheten. Vi har ikke kjøpt noen selskaper fra Mossack Fonseca, eller mottatt penger fra Mossack Fonseca, sa Storset.

Det er i lys av Panama-avsløringene at selskapet har besluttet dette.

- Vi ønsker ikke å knyttes til Mossack Fonseca i nå eller i fremtiden, sa han.

Ønsker ikke «gråsone»

Over 100 internasjonale medier, deriblant Aftenposten, har publiserte saker om de såkalte Panama Papers siden søndag. Den tyske avisen Süddeutsche Zeitung har via en hemmelig kilde fått tilgang på 11,5 millioner dokumenter som skal avsløre hvordan en rekke mektige personer og kriminelle har tatt i bruk skatteparadis for å holde formuene sine hemmelige.

- Vi ønsker ikke å være i en gråsone. Vi har igangsatt en undersøkelse av vår «private banking»-virksomhet, sa von Koskull om beslutningen om å kutte offshore-virksomheten. Han la til at Nordea vil gjennomgå alle skatteparadiser tilknyttet selskapet i dag, sier han.

 

LES OGSÅ OM:

Nordea skal gjennomgå Luxembourg-virksomhet  

Nordea gransker skatteparadis-kunder

Karriere: Flere NHH-studenter gjør som Hogne (25) dnPlus (+)

Kommentator Eva Grinde om Panama-avsløringene: Hva sier du, Wærsted? dnPlus (+)

Se DNTV: Islands statsminister går da han blir konfrontert med opplysninger fra Panama-dokumentene

Islands statsminister går da han blir konfrontert med opplysninger fra Panama-dokumentene
Men statsminister Sigmundur David Gunnlaugsson vil ikke gå av etter avsløringen av hans families skatteparadis-selskap. Video: Sveriges television, The Iinternational Consortium of Investigative Journalists og Suddeutsche Zeitung
02:53
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.