Da Apples konkurrenter laget sine første syvtommers nettbrett, kalte Steve Jobs dem for «tweeners», et begrep som beskriver at nettbrett i dette formatet er verken fugl eller fisk, og dermed heller aldri kan gi en fullverdig brukeropplevelse.

Nesten tre år etterpå har Apple lansert sin egen «tweener», og det ser ut til at Steve Jobs tok grundig feil.

Lommevennlig
Skal man forsøke å oppsummere Ipad Mini i én setning, må det være at den er en mer lommevennlig utgave av Ipad.

Noe av det smarteste Apple har gjort med Ipad Mini er å ikke være konforme med resten av bransjen og bruke det etablerte syvtommers formatet på Mini. I stedet har de valgt å gjøre skjermen 2,3 centimeter lengre diagonalt, noe som gir et areal som er hele 35 prosent større en på en syvtommers skjerm.

Ipad Minis skjermareal er til sammenligning 66 prosent av arealet til Ipad.

Apple har altså klart å lage et nettbrett som er like portabelt og lommevennlig som et syvtommers nettbrett samtidig som forskjellen i skjermareal er bare halvparten.

 

Brukeropplevelsen
Nå som all matematikken er unnagjort er det på tide å se på de kvalitative egenskapene til Ipad Mini. Kan det være like behagelig å bruke et nettbrett som er mindre, men ellers helt likt et stort? For det er ikke gjort en eneste tilpasning av systemprogrammet Ios i forhold til store Ipad.

Faktisk er brukeropplevelsen omtrent den samme. Jeg klarer ikke å se at forskjellen i størrelse tar noe bort fra brukeropplevelsen når jeg surfer eller leser e-post – som er de aller mest brukte aktivitetene på Ipad.

Mye av grunnen til dette er nok at Ipad Mini har en skarp skjerm. Den har 1024x768 bildepunkter, det samme som Ipad 2 har. Men når disse bildepunktene trykkes sammen på et mindre areal blir bildet skarpere.

Å bruke samme antall bildepunkter som en eksisterende Ipad betyr også at alle apps fungerer uten videre på Ipad Mini.

 

Underholdning
Det er et par bruksområder hvor Ipad Mini ikke er like god som et større nettbrett. Det ene er dersom man ønsker å skrive lengre tekster uten å bruke et eksternt tastatur. Tastaturet på Ipad Mini fungerer veldig godt faktisk, men ikke om man vil skrive med mer enn to fingre.

Det andre området Ipad Mini kommer til kort på er film. Med en Ipad 4, som har svært skarpt skjermbilde, vil opplevelsen bli mye bedre enn på Mini.

Når det gjelder spill, kommer det helt an på typen spill om størrelsen spiller noen rolle. I de fleste tilfeller er en større skjerm en fordel, men i spill hvor man beveger nettbrettet for å styre spillet er det ofte praktisk med en Mini.

 

Konklusjon
Ipad Mini er akkurat liten nok til å være hendig, samtidig som skjermen er stor nok og skarp nok til at man ikke savner en større skjerm. Likevel vil jeg nok først og fremst anbefale Ipad Mini til de som er mye på farten og vil ha nettbrettet med uten å være avhengig av veske.

Selv om Apples programvare begynner å gå ut på dato vil jeg si at Ipad Mini er det hittil mest vellykkede nettbrettet i denne størrelseskategorien.

Les også: Hvilken størrelse passer deg?

Følg vår anmelder på Twitter:


Her er produsentens offisielle produktside.