Salget av nettbrett vokser kraftig, og kommer også i år til å bli en viktig julgave i mange familier. Slik markedet har utviklet seg de siste månedene har det utkrystallisert seg to hovedtyper av nettbrett. Den ene gruppen er den som dominerer i dag og som består av nettbrett på ni til 10 tommer. Den andre gruppen er nettbrett på mellom syv og åtte tommer.

Man skulle tro at en tomme, det vil si 2,54 centimeter, fra eller til ikke hadde så mye å si. Men dette stemmer ikke helt. Størrelsen viser til skjermens diagonale mål, men om man regner ut arealet til skjermen ser man hvor stor forskjellen faktisk er.

Les mer: - 9,7 er dobbelt så mye som 7

I oversikten under vil vi gi en pekepinn på hvilken størrelse som er best for ulike faktorer. De fleste av oss bruker nettbrettet til ulike oppgaver, men ved å rangere disse etter eget behov kan man enklere se hvilket format som passer best.

Mobilitet
Her er det ikke mye å lure på. Hvis man skal sette likhetstegn mellom liten størrelse og bedre mobilitet er jo syvtommersformatet vesentlig bedre. Syvtommere veier også såpass lite at det ikke er noe problem å ha dem i en jakkelomme, eller innerlommen på en blazer eller dressjakke. Men her er det også en viss forskjell på syv- og åttetommere.

En titommer krever en egen bæreveske om man ikke vil ha den i hånden.

Dersom mobilitet er mest avgjørende for deg bør du velge et lite nettbrett.

Produktivitet
Et syvtommers nettbrett er stort nok til å gi en vesentlig bedre brukeropplevelse enn på en smarttelefon når det gjelder applikasjoner som e-post, kalender, nettsurfing og tekstbehandling. Det gjelder åpenbart også titommerne.

Den store forskjellen når det kommer til produktivitet er inntasting av tekst. Erf#229smessig er det bare et fåtall, oftest kvinner, som synes det er behagelig å skrive en lengre tekst på et syvtommers nettbrett. Dette har selvsagt med størrelsen på fingre og skjermtastaturene å gjøre. Dersom man ikke ønsker å bruke eksternt tastatur er titommerne absolutt å foretrekke for de som er avhengige av å skrive lengre tekster på nettbrettet sitt.

Underholdning
Film og nett-tv er underholdning som blir stadig mer populært på nettbrett. Generelt sett er det jo bedre med en stor skjerm når man skal se film, og jeg vil anbefale filmentusiaster å velge en titommer.

Men det finnes momenter å vurdere her også. For eksempel kan du spørre deg selv om du ofte ser film på steder hvor mange andre kan se skjermen din, for eksempel på buss, tog og fly. Da kan det være en fordel med en litt mer diskret skjerm.

Man kan også vurdere ulike skjermformater opp mot hverandre. Enkelte nettbrett følger bredskjermsformatet og enkelte, hovedsakelig Ipad, bruker det tradisjonelle tv-formatet som er nesten kvadratisk. Vi kan i hvert fall kalle det kvadratisk her for å markede forskjellen. De fleste filmer er laget i breddeformat, og må derfor krympes en hel del for å få plass på en skjerm som er nesten kvadratisk. Dermed blir ikke alltid forskjellen i størrelse på selve filmen så stor om man sammenligner et lite nettbrett i breddeformat med et stort nettbrett i kvadratisk format.

For å høre på musikk spiller det fint liten rolle hvor stort et nettbrett er, selv det kan spille en rolle i forhold til betjeningen av musikkappen man bruker.

Konklusjonen er derfor at det lønner seg med et titommers nettbrett i breddeformat, dersom film er et avgjørende kriterium.

Les også: Dette må du vite om nettfilm

Spill
Nettbrett og smarttelefoner brukes mye til spill. Her er det også veldig viktig å velge hvilket system man velger, og kort fortalt ligger Apple et godt stykke foran Android og Windows når det gjelder kvalitetsspill foreløpig.

Også her er det en generell fordel med en stor skjerm, men enkelte spill fungerer også godt i et mindre format. For eksempel er det vanlig at man styrer spill på nettbrett ved å bevege på brettet. Mange barn foretrekker også de litt mindre brettene fordi de er lettere å holde i. Et annet punkt er at mindre skjermer krever mindre prosessorkraft, noe spill er storforbrukere av.

På den andre siden er de store nettbrettene langt bedre i spill hvor kontrollene består i å trykke på knapper på skjermen.

Jeg vil si at titommerne er spillerens beste venn i de fleste tilfeller, men det er fullt mulig å få gode spillopplevelser på de små også.

Foto
De fleste nettbrett har dårlige eller middelmådige kamera. Sørg heller for å ha et godt kamera på mobilen eller et ekstra kamera.

Det er i dag lett å overføre bilder til nettbrettet, så man kan dele og redigere bildene der.

Konklusjonen er derfor å ikke velge nettbrett ut fra kamera.

Lesing
Det er to typer lesing å vurdere. Nettlesing og e-boklesing.

Når man surfer på nettet er det behagelig med en stor skjerm. Mange nettsider er fortsatt utformet med tanke på pc-skjermer og størrelse er derfor en viktig faktor. Men det er også veldig viktig med høy skarphet i skjermen. De beste syvtommerne er bedre å surfe på enn de dårligste titommerne. Likevel er min konklusjon at størrelsen er viktig for surfeopplevelsen.

Når det gjelder e-bøker er bildekvaliteten enda viktigere. En skarp skjerm er viktigst. Det nest viktigste er format. Et syvtommers nettbrett er mer likt papirbøker og de kan enkelt holdes med én hånd. Derfor er de også best til boklesning.

Følg vår journalist på Twitter:

Les også:
Dette må du vite om nettfilm
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.