Europas største økonomi fikk nok et slag i ansiktet tirsdag. For tredje måned på rad sank investorenes tillit til det tyske markedet i juli. Det viser indeksen fra det økonomiske instituttet ZEW, som måler investorers økonomiske forventninger.

I juli falt indeksen til -19,6. Måneden før opplevde den sitt største fall på 14 år. Nedgangen i juli var imidlertid i tråd med hva analytikere forventet.

Det er spesielt svekket etterspørsel i andre euroland som trekker Tyskland ned, fastslår president Wolfgang Franz i ZEW. Han tror imidlertid en mer positiv utvikling kan være i vente i 2013.

Frykter resesjon
Økonom Jennifer McKeown i Capital Economics er av en helt annen oppfatning. De nye tallene fra ZEW er nok et tegn på at Tyskland ikke klarer å stå imot presset utenfra, og svekket etterspørsel kan sende Tyskland inn i resesjon, mener hun.

– Vi tror Tysklands bruttonasjonalprodukt kan gå ned med så mye som 1,0 prosent neste år etter en svak oppgang i år, sier McKeown.

Christian Schulz, økonom i Berenberg Bank, er ikke fullt så pessimistisk. Han mener den svekkede euroen vil gi økt eksport av tyske varer til land utenfor eurosonen. I tillegg nyter tyske selskaper og den tyske stat godt av gode lånebetingelser med dagens lave rentenivåer, påpeker Schulz.

Han viser samtidig til nye prognoser fra Det internasjonale pengefondet (IMF) som ble lagt fram mandag. Ifølge disse er det ventet en økonomisk vekst på 1 prosent i Tyskland i år og 1,3 prosent neste år.

Nedskjæringer i vente
Den økte bekymringen blant tyske investorer kommer til tross for at aksjemarkedene har stabilisert seg, Den europeiske sentralbank (ESB) har satt ned styringsrenta, euroen er svekket og oljeprisene er gått ned – forhold som alle taler til Tysklands fordel, konstaterer økonom Carsten Brzeski i ING Bank.

– De nye tallene fra ZEW vil åpenbart bidra til den voksende bekymringen for den tyske økonomiens styrke, sier han.

Analytikere venter nå på nye runder med nedbemanning i tyske selskaper og vanskeligere tider i markedene. Blant annet er det ventet at energiselskapet RWE vil redusere staben med 2.000 mann.

Les mer: Krisepolitikk

Tyskland går med mindre underskudd (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.