Peter Hermanrud lar seg forbløffe av nok en dag med kraftig nedtur på Oslo Børs og i det globale aksjemarkedet.

- Nå er vi inne i en fase hvor det skal utrolig lite til før markedet faller. Jeg klarer ikke å se det helsvarte bildet eller det nye bildet. Det er veldig mye reaksjon på veldig lite nyheter, sier han.

Torsdag morgen er hovedindeksen på Oslo Børs ned mellom 3,5 prosent og 2,5 prosent. Samtidig er oljeprisen nok en gang lavere.

- Du skal iallefall ikke si dette skyldes noe som har skjedd i dag. Nå har vi et veldig stort fall, og det minner veldig mye om fallet vi hadde ifjor høst. Det er litt vanskelig å finne knaggene. Man har alltid sine bekymringer. Jeg har aldri levd en dag i aksjemarkedet uten at folk har vært bekymret. Akkurat nå dreier det seg mye om Kina, USA og oljeprisen. Jeg klarer ikke å se hva det er av ny informasjon som forteller hvorfor vi skal være ned 14 prosent på kort tid, sier sjefstrategen.

Ser snart bunnen

Han mener det ikke har kommet vesentlig ny informasjon fra Kina og at selv om industrisektoren i USA sliter, er det andre deler av amerikansk økonomi som  som privat konsum, som går bra. Dessuten har det stort sett gått bra i Europa.

Han medgir at oljeprisen gir utfordringer.

- Men det er ikke først og fremst oljeprisen dette dreier seg om, for da ville oljeaksjer vært ned og resten vært greit. Dette er en global nedtur. Det er nesten like mye ned i USA og Europa som i Norge.

Hermanrud venter på omslaget.

- Det er ikke lenge til nå at dette bunner, tror jeg. Jeg sitter egentlig og venter på å trykke på knappen, og mange venter på at jeg trykker på knappen og sier at jeg tror bunnen er nådd.

Eufori er verre

- Er rådet til nervøse investorer som vanlig at de skal bli sittende i aksjene om de har råd til det?

- Etter kraftig faller er det vanligvis mest lønnsomt å sitte stille eller å kjøpe litt flere aksjer. Det ville vært annerledes dersom vi kom fra en periode med eufori i aksjemarkedet og høy prising, men der har vi ikke vært på mange år. Sånn som det er i dag tror jeg det bare er å sitte stille, sier Swedbanks aksjeplukker.

Han merker seg også at aksjekursene glir opp, og så smeller ned igjen. Det endrer ikke nivået. Hermanrud mener dette skyldes at bedriftssektoren ikke klarer å få varig økning i inntjeningen.

- Inntjeningen for selskapenen på Oslo Børs faller, mens den knapt har økt globalt de siste fire til fem årene. Da er det en fare for at vi ligger i en periode der aksjene bare ligger og slår. Dette går på det fundamentale. Hvorfor skal selskapene bli mer verdt når de ikke tjener mer penger, spør Hermanrud retorisk.

Les også:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Økokrim-sjefen beklager dnPlus

Statoil kjøper storpost i Lundin  

- Statoil kjøper feil ting

Statoil kjøper Lundin-andel på bunnkurserSe også På DNtv: Vant 14 milliarder i Powerball-lotteriet

Vant 14 milliarder kroner i Powerball-lotteriet
Kupongen ble solgt her i en 7-Eleven butikk i Chino Hills utenfor Los Angeles.
01:08
Publisert: