Statens direkte eiendeler i olje- og gassvirksomheten (SDØE) opplever 35 prosent redusert netto kontantstrøm i tredje kvartal 2014, mot samme periode i fjor. Hovedårsaken til nedgangen er lavere olje- og gasspriser.

- Oljeprisfallet understreker viktigheten av økt kostnadseffektivisering for å styrke prosjekter på norsk sokkel i den globale konkurransen om investeringskapital, sier administrerende direktør Grethe Moen i Petoro, i en pressemelding.

Netto kontantstrøm fra SDØE til staten ble i tredje kvartal 19,5 milliarder kroner, mot 30 milliarder kroner i tredje kvartal 2013.

Resultat etter finansposter i tredje kvartal var 24,8 milliarder kroner, som utgjør en nedgang på rundt 15 prosent mot samme periode i fjor.

Vil halvere kostnader

Årsaken til den reduserte kontantstrømmen er et lavere salgsvolum for gass, og lavere olje- og gasspriser.

- Oljeprisen kan vi ikke påvirke. Men det vi kan gjøre er å styrke lønnsomheten i våre prosjekter og i virksomheten for øvrig. Det krever langsiktig og kontinuerlig innsats å øke effektivitet i alt vi gjør. Som eksempel bør ambisjonen innen produksjonsboring være å halvere kostnader og doble antall brønner fra faste anlegg, sier Moen.

Hun registrerer en "realitetsorientering" i bransjen og en sterkere vilje til å gjøre noe med kostnadene. Men peker på at det krever stor innsats.

- Det vil fortsatt ta tid og iherdig innsats å øke kostnadseffektiviteten i vår bransje, sier direktøren.

Likevel tror hun den norske kulturen for samarbeid gjør forutsetningene gode for å løse globale problemer i petroleums-industrien og problemer knyttet til norsk sokkel.

Snorrefeltet

Moen peker på beslutningen i første kvartal neste år om videreføring av Snorre 2040-prosjektet, mot endelig investeringsbeslutning i 2016, som et eksempel på betydningen av å styrke prosjektenes lønnsomhet.

- Grundig arbeid i partnerskapet har vist at Snorrefeltet har et stort potensial for tilleggsreserver, og også potensial for ytterligere kostnadsoptimalisering. Men verdien av nyinvesteringer som dette vil av natur avta med tid, og derfor er det viktig at vi nå holder tidsplanen, sier Moen.

Les også:

Superfeltet tåler at oljeprisen halveres

Kraftig fall i oljeprisen

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.