I 2009 kom det en underlig skapning på bilmarkedet. Peugeot 3008 var hverken fugl eller fisk, og ble dermed kalt en "crossover" av produsenten. Til høsten kommer andre generasjon, og denne gangen kaller Peugeot bilen for en suv.

"The effect is strong, clear and self-evident: this is an SUV." heter det i den engelskspråklige pressemeldingen fra Peugeot.

Les test av 3008 hybrid fra 2012: Tusenkunstneren

Dette segmentet har vist en voldsom vekst siden og i Europa har markedet mer enn doblet seg siden 2009. I Norge er hittil i år 30 prosent av de registrerte bilene som klassifisert som suver i Opplysningsrådet for Veitrafikkens statistikk.

Den nye 3008 har blitt ni centimeter lengre, og fått 22 centimeter bakkeklaring. Med en lengde på 445 centimeter, plasserer den seg litt over Nissan Qashqai, og litt under Kia Sportage og Volkswagen Tiguan. 3008 er 11 centimeter lenger enn slektningen 4008. Plassen innvendig skal ha vokst, og bagasjerommet er nå på 520 liter, noe som er nesten 90 liter bedre enn forgjengeren.

Bilen er bygget på konsernets modulære plattform EMP2, som også er grunnlaget for 308. Vekten er redusert, og bilen er i gjennomsnitt 100 kilo lettere enn den forrige generasjonen.

3008 leveres med to bensin- og to dieselmotorer i forskjellige utgaver. Bensinmotorene er en 1,2-liter PureTech-versjon som yter 130 hestekrefterog kan kombineres med en sekstrinns manuell eller automatisk girkasse. Bilen kommer også med en 1,6-liters THP-motor som yter 165 hestekrefter i kombinasjon med sekstrinns automat. På dieselsiden kommer det 1,6 og 2,0 liters motorer på 100, 120, 150 og 180 hestekrefter. Versjonene på 180 og 120 hestekrefter kan leveres i kombinasjon med en sekstrinns automatgirkasse.

Innvendig kommer bilen med samme i-Cockpit som 308. Det betyr meget få fysiske knapper og en 8-tommers touch-skjerm som bruker samme teknologi som moderne smarttelefoner og nettbrett.

Bilen kommer med avanserte førerstøttesystemer som aktiv nødbremsassistent, aktiv blindsoneovervåking og adaptiv fartsholder.

Nye 3008 vil bli vist frem for publikum på årets Paris-utstilling som finner sted i Oktober. Da vil også salget av den nye modellen starte.

Les også: Flytter bilbutikken til kjøpesenteret dnPlus (DN+)

Her er de mest fornøyde bileierne: Fem av fem for Lexus dnPlus  (DN+)

Fire kule ting med Jaguars suv
Jaguars første suv, F-Pace, har en rekke positive egenskaper. Her er fire av dem.
01:36
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.