Fagmedarbeider Trude Hansen hos PFU bekrefter at PFU har mottatt klagen fra Jim Solbakken via hans advokat, John Christian Elden.

- Klagen blir oversendt TV 2 når vi har fått gått gjennom den. Det er en omfattende klage, og det er veldig sjeldent at vi har fått en klage til behandling som dreier seg om upublisert materiale, sier Hansen til DN.

Les PFU-klagen fra Jim Solbakken her

Fotballagent Jim Solbakken hevder det ikke var noen intervjusituasjon med TV 2, etter at to upubliserte samtaler med TV 2 havnet på trykk i fotballmagasinet Josimar. Foto: Bjørn Delebekk/
Fotballagent Jim Solbakken hevder det ikke var noen intervjusituasjon med TV 2, etter at to upubliserte samtaler med TV 2 havnet på trykk i fotballmagasinet Josimar. Foto: Bjørn Delebekk/ (Foto: VG)

Advokat John Christian Elden har karakterisert saken som en «pressehistorisk blemme» fra TV 2s side.

DN har i flere artikler skrevet om konflikten mellom Jim Solbakken og TV 2. Bråket oppsto da fotballmagasinet Josimar i januar-utgaven i en lengre artikkel om den såkalte «overgangssaken», og refererte to hittil upubliserte samtaler mellom Solbakken og TV 2. Opptakene stammet fra TV 2, noe nyhetsredaktør Jan Ove Årsæther i TV 2  har bekreftet.

Elden skriver følgende i klagen:

«Kjernen i denne saken, som har resultert i inneværende klagesak, er TV 2s interne håndtering av opptakene, og redaksjonens utlevering av disse til en ekstern og i mange tilfeller konkurrerende redaksjon.»

NRK Brennpunkt ble felt

I Vær Varsom-plakatens punkt 3.6 står det følgende: «Av hensyn til kildene og pressens uavhengighet skal upublisert materiale som hovedregel ikke utleveres til utenforstående.»

Ved et søk i PFU-databasen er det tre treff på denne bestemmelsen. To av sakene har endt med brudd og kritikk. 

NRK Brennpunkt ble i 2005 klaget inn for brudd på god presseskikk i forbindelse med dokumentaren «LO ved kongens bord». Denne saken dreide seg blant annet om utlevering av upublisert materiale.

Under en konferanse i Bergen i regi av Fagforbundet, forekommer det en fortrolig samtale mellom daværende leder i Senterpartiet, Åslaug Haga, og Fagforbundets leder Jan Davidsen. Haga var utstyrt med en NRK-mikrofon som gjorde opptak av denne samtalen, og samtalen ble senere brukt i dokumentaren.

I PFU-klagen fra Fagforbundet fremkommer det opplysninger om at en utskrift av lydopptaket ble gitt videre til VG. Jan Davidsen i Fagforbundet ble i et intervju med VG konfrontert med sine egne uttalelser - før dokumentaren ble sendt på NRK.

NRK Brennpunkt ble felt for brudd på god presseskikk.

Fredriksstad Blad fikk kritikk

Den andre PFU-saken omhandler et leserinnlegg som ble sendt til Fredriksstad Blad i 2004. I innlegget fremkom det til dels grove karakteristikker av enkeltpersoner, samt sterke synspunkter på interne forhold i Fredriksstad Fotballklubb.

Innlegget kom ikke på trykk i avisen, men under en fotballkamp i Fredriksstad gikk FB-redaktøren rundt til de som var omtalt i brevet og viste frem det upubliserte innholdet. 

«Fredrikstad Blad har opptrådt kritikkverdig» slo PFU fast.

Prinsippavklaring

En av nestorene i sekretariatet til Pressens Faglige Utvalg, Kjell Nyhuus, sier det er ekstremt sjeldent at det er saker til behandling som omhandler punkt 3.6.

Advokat John Christian Elden vil ha en avklaring på om TV 2 har brutt god presseskikk i henhold til Vær Varsom-plakaten.
Advokat John Christian Elden vil ha en avklaring på om TV 2 har brutt god presseskikk i henhold til Vær Varsom-plakaten. (Foto: Dagens Næringsliv)

Advokat John Christian Elden sier følgende:

- Det viser at sikker behandling av upublisert materiale er en av pressens viktigste æreskodekser. Å utlevere materiale til andre, er ikke noe pressen gjør, bortsett fra TV 2 i dette tilfellet. Derfor er det viktig med en prinsippavklaring om utvalget synes TV 2s sprengning av etiske grenser er greit, sier Elden til DN.

Nyhetsredaktør Jan Ove Årsæther svarer følgende på spørsmål om PFU-klagen fra Solbakken:

- Opptakene dokumenterer at Solbakken er fullstendig innforstått med at dette er on-record. Dette tar jeg med stor ro, sier Årsæther.

Les også: Vålerenga har ikke penger til å betale Stabæk

Les også: Norges Høyesterett får internasjonal ærespris

Se video:

Forskere mener gutter blir dummere av å se på tv. Dette mener de selv.
02:38
Publisert:

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.