PGS melder at de i fjerde kvartal har hatt en svak flåteutnyttelse og en svakere produktivitet. Driftsresultatet (Ebitda) for hele 2011 ventes til svakt under 525 millioner dollar, som selskapet tidligere har guidet på.

Det var ventet et resultat på 529 millioner dollar, ifølge estimater innhentet av Bloomberg News.

Årsaken er forlengede verftsopphold og nedetid som følge av "maritime forhold". Videre opplyses det at markedet for 6-streamerfartøyer er stadig mer utfordrende og har en kort ordrereserve. Også ufordelaktig vær har påvirket produktiviteten.

Positiv til Nordsjøen
Svakt resultat fra kontraktsseismikk har delvis blitt motvirket av en solid omsetning innen multiklient. For 2011 venter ebit-marginen for marin kontraktsseismikk å bli rundt fem prosent. "Muligheter til forbedring er identifisert og grep er gjort", heter det. Tidligere ventet selskapet en kontraktsmargin på rundt 10 prosent i 2011. I 2012 ventes marginen til 10-15 prosent.

- Det kommer mer i Nordsjøen i år. Vi ser positive tegn til bud på høyere nivåer enn vi gikk inn i i fjor. Det er imidlertid vanskelig å si hvor ratenivået vil stabilisere seg og hva som erbærekraftige nivåer, sier Jon Erik Reinhardsen i Petroleum Geo-Services på selskapets kapitalmarkedsdag fredag.

- Funnene i Nordsjøen i år driver økt aktivitet i nordlige områdene. Vi tror det er grunn til å tro at det nordlige markedet vil være strammere i forhold til etterspørsel neste år, sier han videre..

Ny guiding
Petroleum GeoServices ser en ebitda på 650-700 millioner dollar i 2012. Multiklientinvesteringer anslås til 300-325 millioner dollar, med en pre-funding på over 100 prosent. Marginen på kontraktsseismikk anslås til 10-15 prosent.

Rundt 40 prosent av den effektive 3D-streamer kapasiteten vil bli allokert til multiklientundersøkelser. Investeringer (capex) anslås til 350-400 millioner kroner, hvorav rundt 200 millioner dollar skal gå til nybyggprogrammet.

Dette kom fram under selskapets kapitalmarkedsdag fredag.

Utbytte
Selskapet anbefaler å betale ut 40 millioner dollar i utbytte i 2011. Selskapet ønsker å betale ut 25-50 prosent av fremtidig nettoprofitt som utbytte.

Samtidig startes det opp et lønnsomhetsprogram som skal redusere kostnader med 50 millioner dollar innen utgangen av 2012. En effekt av dette på 25 millioner dollar er inkludert i guidingen for 2012.

Multiklient i Angola
PGS starter denne måneden opp en multiklient 3D GeoStreamer-undesøkelse utenfor Angola. Det skal samles inn seismikk for et område på rundt 26.000 kvadratkilometer ved bruk av to skip. Undersøkelsen, som har full forhåndsfinansiering, ventes å kreve rundt 20 skipsmåneder.

Les også:
Oljeservicegigant bråsnur i EMGS-disputt
Mener norsk gass ikke er ren nok for EU i fremtiden
Full etterforskning av Kraft & Kultur
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.