Den britiske statsministeren ankom Europakommisjonens hovedkvarter Berlaymont onsdag ettermiddag for å møte Europakommisjonens president Jean-Claude Juncker.

Ifølge britisk presse ser Downing Street på besøket som et forhandlingsmøte. Europakommisjonen omtaler det for sin del som et «arbeidsmøte».

– Men det er ikke en middag. Det er «Afternoon tea», understreker Europakommisjonens talsperson Margaritis Schinas.

Usikkerhet om toppmøte

Det offisielle formålet med møtet å forberede det ekstraordinære toppmøtet førstkommende søndag for å sette to streker under utkastet til brexitavtale som nå ligger på bordet.

May kommer tilsynelatende styrket til Brussel etter at det tirsdag ble klart at et opprør mot henne internt i det konservative partiet har møtt veggen – iallfall inntil videre.

Men samtidig svirrer ryktene om at søndagens toppmøte kan bli avlyst, og Tysklands statsminister Angela Merkel skal ha varslet at hun ikke vil reise til Brussel hvis brexitavtalen ikke er klar, melder nyhetsbyrået Bloomberg.

Planen har hele tida vært at stats- og regjeringssjefene kun skal velsigne avtalen, ikke at de skal forhandle om den, opplyser en EU-kilde til NTB.

Andre understreker at det er for tidlig å si noe sikkert.

– La oss vente og se hva som kommer ut av Junckers møte med May, uttaler én.

Advarsel til Parlamentet

Avtaleutkastet ble godkjent av den britiske regjeringen onsdag i forrige uke. Men forslaget har i ettertid møtt kraftig kritikk, også innad i EU.

Det største usikkerhetsmomentet er Parlamentet i London. Der er det høyst uklart om den britiske statsministeren vil klare å samle et flertall bak brexitavtalen når den kommer opp til avstemning.

Før avreise til Brussel onsdag advarte May de folkevalgte mot å stemme ned avtalen.

– Hvis du ser på alternativene til å inngå denne avtalen med EU, så er det mer usikkerhet, mer splittelse, og du kan til og med risikere at du ikke får noen brexit i det hele tatt, sa May.

Motstand i EU

Samtidig har avtaleutkastet møtt uventet sterk motstand innad i EU, der Spania nå truer med å velte hele avtalen på grunn av formuleringene om Gibraltar.

Spania krever vetorett når en fremtidig avtale om Gibraltars status skal forhandles frem.

I tillegg har flere medlemsland gitt uttrykk for misnøye med avtalens punkter om spørsmål som fiskeri og garantier for like konkurransevilkår.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.