Det er mindre enn to måneder til slukkingen av FM-nettet starter, og fortsetter råder det en viss usikkerhet om dekningen, skriver Klassekampen. Kulturdepartementet har slått fast at ved slukkingen av FM bør «dekning langs veier for DAB-nettet (…) være minst like god som for FM-nettet (stereo)».

I dag er det mange som hører FM i mono i bilen, og Norges Automobil-Forbund (NAF) mener derfor DAB-dekningen må måles opp mot FM-dekningen i mono, ikke stereo.

– Mono-signalene går lenger enn stereo-signalene, og det er den sammenligningen vi har forespurt fra departementet. Forutsetningen har hele tida vært at dab-dekningen skal være minst like god som FM, sier kommunikasjonsrådgiver Nils Sødal i NAF. 

- Bekymret

I løpet av de to siste ukene i oktober har hans medlemmer sendt inn over 1.00 meldinger om dårlig dekning.

– Vi er bekymret for bilistene: Det er viktig at folk får med seg viktige trafikkmeldinger, sier Sødal.

Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) sier det ikke finnes noen klar internasjonal standard som definerer FM i mono. Sjefingeniør Tore Lunestad sier det kan være at FM-dekningen i mono er bedre enn DAB langs veiene, men at det er vanskelig å gi et klart svar.

– Men med mottakere med gode antenneløsninger er det normalt ikke stor forskjell på dekningen på DAB og FM. Problemet er at mange ikke har like god mottaker- og antenneløsning for DAB-mottakeren som de har for FM. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.