Onsdag deltok Telenor Skandinavia-sjef Berit Svendsen på en debatt med tittelen «Smarte menn går opp og frem – flinke kvinner hjelper dem» i regi av Handelshøyskolen BI. Mot slutten av arrangementet brøt hun inn med en bemerkning som skapte latter og applaus i teltet:

– En ting til som man må gjøre som toppleder, det kan være litt mer krevende, det er å stå i stormer, sa Svendsen.

Siktet ikke til Brekke

NRK rapporterte tirsdag morgen at Telenors øverste sjef, Sigve Brekke, i vår ville flytte henne ut av konsernledelsen og gi henne ny jobb i Thailand. Hverken Brekke eller Svendsen svarte på spørsmål om dette stemmer da DN møtte dem i Arendal samme dag. På ettermiddagen rykket tillitsvalgte ut og advarte mot å fjerne Svendsen fra jobben.

Etter debatten svarte Svendsen kjapt på spørsmål fra pressen. Hun uttalte at det ikke var forholdet med Brekke hun siktet til.

Svendsen viste til at hun som toppleder må takle at selskapet for eksempel får gebyr fra myndighetene og har utfall i telenettet.

– Det må man tåle å stå i, og man må stå der og fronte budskapet og vite at man liksom har verdens beste organisasjon i ryggen.

Har store muligheter

En sentral del av debatten handlet om kvinner opplever et glasstak som hindrer dem fra å bli toppledere.

– Jeg har ikke opplevd noe glasstak. Jeg ble løftet opp av to menn i en alder av 37 år i konsernledelsen i Telenor, sa Svendsen under debatten.

Etter seansen ble hun spurt om hun har nådd glasstaket.

– Nei, jeg føler jo ikke det. Jeg føler at det er store muligheter, jeg, svarte Svendsen.

Hun ønsket ikke å kommentere gårsdagens saker ytterligere.

Toppidrett

Svendsen forsvant raskt etter debatten, men stilte opp på et intervju med DN i forkant. Da svarte hun på hvordan det er å bli toppleder som kvinne.

– Å være toppleder er toppidrett. Det er knallhard jobbing. Det er ingen ni til fire-jobb. Det er hard jobbing på jobben. Du må forberede deg om kvelden, selvfølgelig må du forsake noe. Jeg er ikke den som baker mest boller og kaker på skoleavslutninger, for å si det rett ut. Jeg kjøper veldig mye på bensinstasjonen og i bakeriet, sa Svendsen.

– Og det er jo selvfølgelig arrangementer jeg må forsake fordi jeg har den jobben, men stort sett så synes jeg det er fantastisk spennende, og det er jo et valg man tar. Men det er hard jobbing, la hun til.

Berit Svendsen (nummer to fra venstre) får applaus av fra medebattantene Hilde C. Bjørnland (til venstre). Til høyre Toril Nag og Irene Rummelhoff.
Berit Svendsen (nummer to fra venstre) får applaus av fra medebattantene Hilde C. Bjørnland (til venstre). Til høyre Toril Nag og Irene Rummelhoff. (Foto: Gunnar Lier)

Var redd

Svendsen deltok på debatt sammen med fornybarsjef Irene Rummelhoff i Equinor, konserndirektør Toril Nag i Lyse-konsernet og prorektor Hilde C. Bjørnland ved BI. Underveis fortalte hun om da hun rykket opp til konsernledelsen i Telenor.

– Jeg var vettskremt, sa hun, men la til at sjefen som ansatte henne, Tormod Hermansen, sannsynligvis var enda reddere.

I det første halvåret hadde Svendsen ordet konstituert foran sjeftittelen.

– Da tenkte jeg at nå har jeg sikkert vist at dette håndterer jeg, sa Svendsen.

Hun fortalte at det var svært annerledes i arbeidslivet da hun ble konserndirektør i 1999.

– Jeg var veldig alene som dame i veldig mange arenaer og i veldig mange ledelser. Og jeg synes jo det er mye mer spennende å jobbe nå med så mange flinke damer, men også menn, sa hun.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

– Tirsdag var en ellevill dag her på Arendalsuka
Politisk redaktør Kjetil B. Alstadheim oppsummerer partilederdebatten. Men først litt om sirkuset som kom til byen.
04:53
Publisert: