I bydelen Bronx nord for Manhattan i New York stimlet et korps av frivillige lørdag formiddag til en amerikansk grillbar for å markere starten på høstens valgkamp – mellomvalget til Kongressen i Washington, D.C.

Trekkplasteret – den progressive, venstreorienterte 28-årige demokraten Alexandria Ocasio-Cortez – skapte politiske sjokkbølger i USA i sommer. Da vant hun en nominasjonskamp om hvem som skal representere demokratene fra et valgdistrikt i bydelene Bronx og Queens. Ved hjelp av grasrotpenger slo hun helt uventet den erfarne politikeren Joe Crowley (56), som har sittet i Representantenes hus i Kongressen siden 1999.

Ocasio-Cortez surfer på en medvind for venstreorienterte, unge kandidater i partiet.

– Det er utrolig oppløftende å se hva bevegelsen får til, sier hun til DN.

Senatet i spill

Grasroten på venstresiden har det siste året samlet seg under fanen «Swing Left», og budskapet handler i første omgang om å vinne tilbake flertallet i det største kammeret i Kongressen.

– Folk over hele landet begynner å komme om bord, og de er så motivert for å ta tilbake makten, først i Representantenes hus, sier Ocasio-Cortez videre.

Politiske kommentatorer i USA har de siste ukene pekt på muligheten for at demokratene nærmer seg et enda større mål, nemlig flertall i det andre kammeret – Senatet – der bare rundt halvparten av politikerne er til valg. Det har i lang tid vært ansett som usannsynlig.

21-årige Ilona Duverge fra Pennsylvania studerer på college i New York, og har meldt seg som frivillig til valgkampen for Ocasio-Cortez. – Det er veldig inspirerende at en ung latinamerikaner som henne kan havne i Kongressen. Folk ser at politikk handler om mer enn penger, sier hun.
21-årige Ilona Duverge fra Pennsylvania studerer på college i New York, og har meldt seg som frivillig til valgkampen for Ocasio-Cortez. – Det er veldig inspirerende at en ung latinamerikaner som henne kan havne i Kongressen. Folk ser at politikk handler om mer enn penger, sier hun. (Foto: Johannes Worsøe Berg)

I staten Texas har demokraten Beto O’Rourke i flere målinger tatt igjen et stort forsprang republikaneren Ted Cruz. Valget i ti stater kan nå sikre seier for Demokratene i Senatet, ifølge Washington Post.

Om dramaet i Senatet, sier Ocasio-Cortez:

– Ja, jeg tror det er mulig. Demokratene har tatt igjen et stort forsprang i noen viktige delstater. Du vet, det handler om at vi må gi alt og score flest mulig poeng – «swing for the fences», sier hun, og bruker et kjent uttrykk fra baseball.

På lørdagens «kick off» handlet alt om å motivere frivillige foran høstens kongressvalg den 8. november.
På lørdagens «kick off» handlet alt om å motivere frivillige foran høstens kongressvalg den 8. november. (Foto: Johannes Worsøe Berg)

Den genierklærte statistikeren Nate Silver gir i sin siste prognose demokratene 80,7 prosent sjanse til å ta kontrollen over Representantenes hus, og 31,9 prosent sjanse for å vinne Senatet, ifølge nettstedet FiveThirtyEight.

Trenger grasroten

I et intervju etter valgseieren i sommer på New York University sa Ocasio-Cortez at de progressive bare kan vinne mot etablerte kandidater om de lykkes å få passive velgere til å gå i stemmelokalet: Borgere som er fortvilet og føler seg oversett i en kynisk politisk verden.

Valgdistriktet hun vant i sommer, har over 600.000 innbyggere, og det var tross alt bare i underkant av 30.000 registrerte demokrater som deltok i valget.

For å vinne på riksplan, må Demokratene vekke massene.

– Vi må få flere til å stemme. Så vil vi se hvor langt det rekker, sier hun.

Hun tilhører samme fløy i partiet som den venstreorienterte politikeren Bernie Sanders. Begge omtales som «demokratiske sosialister», men både Sanders og Ocasio-Cortez er likevel blant de mest moderate i fløyen, ifølge magasinet Slate, eid av Washington Post.

– Sett i en europeisk kontekst: Er du sosialist eller sosialdemokrat?

– Her i USA er debatten på venstresiden mye smalere enn i Europa. Jeg synes vi kunne hatt en større diskusjon om det, fordi mange progressive kandidater er hva man i Europa ville ha kalt sosialdemokrater. Jeg tror mine standpunkter hører til i begge leirene, sier Ocasio-Cortez.

Venstre-professoren

På lørdagens «kick off» stilte Jeffrey Sachs, økonomiprofessor og kjent politisk kommentator ved Columbia University i New York. Han ga en varm klem til den unge politikeren:

– Hun kommer til å bli en stjerne i Kongressen fra første dag, utbryter Sachs til DN.

Økonomiprofessor Jeffrey Sachs (bak, med briller) ga to av sine egne bøker til Alexandria Ocasio-Cortez (foran) på valgmøtet lørdag. Han tror progressive kandidater motiverer velgere som ikke har hatt en kandidat før.
Økonomiprofessor Jeffrey Sachs (bak, med briller) ga to av sine egne bøker til Alexandria Ocasio-Cortez (foran) på valgmøtet lørdag. Han tror progressive kandidater motiverer velgere som ikke har hatt en kandidat før. (Foto: Johannes Worsøe Berg)

Han er stor tilhenger av flere progressive kandidater og mener Ocasio-Cortez er viktig for høstens valg utenfor New York.

– Hun har evnen til å bevege massene over hele landet.

Den demografiske fordelingen i dette valgområdet er ventet å gi solid seier for Demokratene, grunnet stort flertall av latinamerikanere og svarte.

Om den politiske medvinden til venstresiden, sier Sachs:

– De store pengene har dominert politikken på begge sider i flere tiår, og mange amerikanere er fortvilet over det. Nå er det progressive stemmer som kjemper for å bli hørt, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Forskere har dokumentert uventet effekt: Slik gikk det da Aibel gikk fra kontorer til åpne landskap
02:50
Publisert: