Neste tirsdag går fristen ut for land som ønsker å delta i etableringen av Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB). Kina står bak etableringen av utviklingsbanken, som skal styre koordinere massive infrastrukturinvesteringer i Asia de neste tiårene.

Kina stiller med kapital, kompetanse og kunnskap – og innflytelse. Dette frykter USA. Kina har invitert vestlige land til å bli medlemmer og Kinas allierte snur USA ryggen. Europakommisjonens visepresident tar selvkritikk.

– Kina tar aggressive skritt inn i et område, hvor vi kunne ha hatt mer normale forhold – hvis vi hadde vist litt mer oppmerksomhet, sa Kristalina Georgieva under den utenrikspolitiske konferansen Brussels Forum før helgen.

Kina har satt en tidsfrist til 31. mars for land som er interessert i å bli medlemmer kan registrere seg. Kina lover at alle medlemslandene skal få ha en stemme og plasseringen av bankens hovedkontor forventes å skje utenfor Kina – muligens i Indonesia.

– Vi har ikke vært aktive nok med å gjennomføre reformer i Verdensbanken og Det internasjonale pengefondet (IMF). Vi har vært kortsiktige og burde ha vært mer inkluderende, sa Georgieva.

Asiatiske land som ble tvunget til å søke hjelp fra Det internasjonale pengefondet (IMF) under finanskrisen på slutten av 1990-tallet mener det har vært forskjellsbehandling.

Da Hellas fikk støtte fra IMF i 2010 var dette til langt mildere betingelser enn hva Thailand og Indonesia måtte akseptere i 1997.

Fastlåst i Kongressen

I løpet av den siste uken har Storbritannia, Sveits og Luxembourg søkt om medlemskap i AIIB. Ifølge Australian Financial Review vil den australske regjeringen sende inn en søknad denne uken. I Japan og Sør-Korea pågår det fortsatt diskusjoner; ASEAN-landene er ombord.

Den australske sentralbanken advarer i en ny rapport om at IMFs kredibilitet risikerer på bli undergravet på måten den styres på. Den amerikanske kongressen kritiseres for «manglende vilje til å støtte endringer i eierstrukturen».

«Kongressen må støtte endringer. Den fastlåste situasjonen har delvis ført til opprettelsen av AIIB», skriver Reserve Bank of Australia.

Finansieres av Kina

Kina har stilt med 50 milliarder dollar i startkapital til utviklingsbanken. Landet har valutareserver på rundt 4000 milliarder dollar – hvorav vel 1100 milliarder dollar er plassert i amerikanske statspapirer.

En sentral brikke i den nye økonomiske politikken er å knytte Kina nærmere andre land i regionen. Dette skal skje ved å modernisere infrastrukturen. En rekke nye, store jernbaneprosjekter er under bygging – andre er i planleggingsfasen.

Dette er en del av et annet ambisiøst kinesisk prosjekt; de to silkeveiene som skal knytte Kina sammen med Asia, Afrika og Europa til havs og land.

Les også:  Kina, India og Russland skal samarbeide om en ny verdensorden

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.