Kina, India og Russland er blitt enige om å jobbe tett sammen for å etablere en ny verdensorden. De tre landene planlegger å påvirke allierte for å samarbeide tettere. Kina leder initiativet.

Utenriksministrene for landene ønsker at de skal få økt innflytelse i internasjonale organisasjoner. Dette skal skje via reformer i blant annet FN-systemet, Det internasjonale pengefondet (IMF) og Verdensbanken.

«Russland, India og Kina er fast bestemt på å bygge en mer rettferdig, upartisk og stabil internasjonal og politisk orden», ble de tre landene enige om i sluttkommunikeet etter møtet.

Det er 70 år siden slutten av andre verdenskrig og dette vil bli markert i Kina. India ønsker å spille en mer synlig rolle i Asia og den nye statsministeren har møtt ledere fra over 60 land siden han ble innsatt i mai 2014.

- Vi ønsker et partnerskap fremfor å etablere en allianse. I år skal vi feire 60-årsdagen for DN og verdens seier mot fasismen. Dette er en fantastisk mulighet for alle land i verden å feire historien og se fremover, sa Kinas utenriksminister Wang Yi.

Kjøpt seg innflytelse

Kina ligger i en åpen konflikt med Japan. Forholdet til India skal ha blitt bedre under statsminister Narendra Modi. Den indiske utenriksministeren har møtt Kinas president Xi Jinping denne uken.

- Våre to land må kontrollere forskjellene med tålmodighet og dette bør ikke påvirke det samlede forholdet mellom oss, sa Xi.

Kina har kjøpt seg innflytelse i nabolandene med store investeringer. De er i ferd med å modernisere infrastrukturen i nabolandene. Senere i år starter byggingen av et nytt jernbanenettverk i Thailand som skal forbinde Kina med Sørøst-Asia. I Myanmar finansierer og bygger Kina nye havner og moderne veier.

India prøver å finne en ny rolle i Asia. Den økonomiske veksten forventes å bli høyere enn Kinas de neste årene. Senest i forrige uke var USAs president Barack Obama i India og la grunnlaget for hva han håper blir en ny start i forholdet mellom de to landene.

«Det er viktig å skjønne at varmere forhold USA og India ikke automatisk fører til en nedkjøling i forhold med andre regionale stormakter – deriblant Kina», skriver The Diplomat i en nyhetsanalyse.

 

Les også:  Kinas Silkevei utfordrer USAs dominans i Asia
 

Utviklingsland krever mer makt over pengefondet  

Forbes: Putin er verdens mektigste

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.