EU er enig om å gi Storbritannia en fleksibel brexitutsettelse i inntil tre måneder, skriver EU-president Donald Tusk på Twitter.

Beslutningen om å utsette brexit til 31. januar neste år blir antakelig formalisert gjennom en skriftlig prosedyre, skriver Tusk mandag formiddag.

Den avtroppende presidenten i EU-rådet har fått med seg de 27 gjenværende medlemmene på sitt forslag om å si ja til Boris Johnsons forespørsel om mer tid. Den skisserte løsningen er at britene får innvilget utsettelse fram til slutten av januar, men at de kan forlate unionen 1. januar eller 1. desember dersom de er klare til det.

– Macron endret mening

Johnson ble tvunget til å søke om en utsettelse etter at han ikke klarte å få den nye brexitavtalen vedtatt i Underhuset lørdag for en drøy uke siden. Dermed klarer ikke den britiske statsministeren å oppfylle løftet som kampen hans om statsministervervet var tuftet på: å forlate EU 31. oktober, med eller uten en avtale.

Frankrike holdt lenge igjen. Men ifølge nettstedet Politicos kilder nær president Emmanuel Macron skal han ha endret mening i løpet av helgen, etter hvert som sannsynligheten for et nyvalg i Storbritannia økte. Underhuset i London skal mandag ettermiddag stemme over regjeringens forslag om nyvalg 12. desember.

Labour motsetter seg nyvalg

Det største opposisjonspartiet Labour har hittil motsatt seg nyvalg, fordi partiet først ville sikre seg mot en potensielt kaotisk og kostbar avtaleløs brexit. Dersom EU kommer med et formelt tilbud om utsettelse – og Jonson aksepterer det, slik et lovvedtak fra tidligere i høst pålegger ham – gjenstår det å se om det er nok for Labour og resten av opposisjonen. Valgloven krever to tredels flertall for å skrive ut nyvalg.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.