Fredag møtes kontroll- og konstitusjonskomiteen til et ekstraordinært 0900 møte om regjeringens utnevnelse av Jens Stoltenberg som sentralbanksjef. Bakgrunnen er svarene som Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum har gitt om Stoltenberg-ansettelsen.
– Nå skal vi fra Høyres side gå gjennom og behandle det som er en ganske betydelig mengde dokumentasjon. Det er grundige svar på mange spørsmål, så nå må vi bruke kvelden og natten på å lese gjennom, før vi diskuterer neste steg i saken, sier Frølich til DN.
– Du sier det er grundige svar, men Vedum svarer blant annet ikke konkret på hvem som foreslo Stoltenberg. Er det godt nok?
– Omfattende er kanskje et bedre ord. Det er en del spørsmål som svares kurant på, men på en del punkter blir man ikke særlig mye klokere. Det er mange på Stortinget som har stilt spørsmål ved nettopp den delen av ansettelsesprosessen, og det fortjener et svar.
Mistankens slør
– Hva er alternativene fremover? Hvordan kan man få svar?
– Hvis man ikke får svar første gang, da kan man spørre en gang til. Det går også an å avholde en høring, hvor man kan få mulighet til å stille muntlige spørsmål. Det må komiteen diskutere, sier Frølich.
Frølich sier det vil være en «viss terskel» for å ta dette videre, og at det blant annet vil avhenge om komiteen føler den har fått kurante svar etter å ha gått gjennom dokumentene i detalj.
– Du sier at flere av svarene ikke gjør en særlig klokere. Da ligger det litt i kortene at dere skal gå videre.
– Det er ikke usannsynlig, men det er for tidlig å si noe om det. Det spørsmålet fortjener en mer grundig behandling enn at jeg bare skyter fra hoften.
Vedum skrev i sitt svar at det er «vanskelig å tidfeste når en persons navn første gang kommer opp i rekrutteringen til slike lederstillinger.»
– Er det troverdig?
– Da må man kanskje stille spørsmålet på en annen måte og spørre hvem som har presset på. Det er et spørsmål som fortjener svar på et tidspunkt. Det er ikke slik at vi mistenker noe urent, men det henger et mistankens slør over hele prosessen, blant annet om hvem som har dyttet på for dette kandidaturet. Alle er tjent med at vi får belyst det.
Lysbakken lover grundig gjennomgang
SV-leder Audun Lysbakken sier de skal komme tilbake til om svarene er tilfredsstillende eller om det trengs videre oppfølging i komiteen. I likhet med Høyre, Venstre og Arbeiderpartiet lover han en grundig gjennomgang.
– Det er viktig at Stortinget nå gjennomgår svarene fra finansministeren og statsministeren nøye. SV vil ta oss tid til å gå grundig gjennom dokumentene vi har fått, sier han til DN.
Ap-politiker Even Eriksen: – For tidlig å konkludere
Arbeiderpartiets Even Eriksen, medlem i kontroll- og konstitusjonskomiteen, sier at førsteinntrykket hans er at departementet svarer godt på spørsmålene komiteen har stilt og det er oversendt mye dokumentasjon fra regjeringen.
– Det er viktig å få avklart denne uken om man lukker saken eller om det er aktuelt å stille nye spørsmål. For min del er det for tidlig å konkludere. Jeg regner med at vi i slutten av uken kommer videre på denne prosessen, sier Eriksen til DN.
Venstre avventer
Venstres representant i kontrollkomiteen, Grunde Kreken Almeland, sa i forrige uke til DN at han er glad for at komiteen ba regjeringen om en grundig redegjørelse.
– Jeg var skuffet over at regjeringen på pressekonferansen ikke klarte å gi gode svar på de åpenbare spørsmålene her. Nå får regjeringen en ny mulighet til å komme med gode svar. Den håper jeg de tar, sa Almeland til DN.
Partiet avventer med å bedømme svarene.
– Nå skal vi lese grundig gjennom de svarene vi har fått, før vi gjør en nærmere vurdering på det møtet vi skal ha på fredag. Vi vil ikke kommentere innholdet før vi har gjort det, sier Venstres Sofie Høgestøl til DN tirsdag kveld.
Høgestøl er vararepresentant for Almeland.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.