Under en paneldebatt på Paretos årlige energikonferanse onsdag, gikk investor Tor Olav Trøim hardt ut mot det politiske presset olje- og gassnæringen har stått overfor de siste årene. Han slengte en bredside mot det grønne skiftet og dets støttespillere.

Han langet også ut mot all oppmerksomheten rundt ESG, som har bidratt til at investorer har styrt unna investeringer i fossil energi. ESG er en forkortelse for miljø-, bærekraft- og styringsprinsipper.

– Det største problemet i hydrokarbonindustrien i dag er mangelen på finansiering og det politiske presset vi har på denne industrien, sa Trøim, og la til at han nok ville få motbør for slike uttalelser.

– En selvtilfreds uansvarlighet

Det får han.

– Det viser en selvtilfreds uansvarlighet, en holdning som sier «Skit i verden, leve Trøim», sier energipolitisk talsperson Ola Elvestuen i Venstre når DN ringer.

Elvestuen legger også til at Trøim gjennom å gå løs på bærekraftige prinsipper viser en «fullstendig uansvarlighet», og at nettopp ESG bare kommer til å bli viktigere i tiden fremover.

– Den holdningen Trøim viser overfor ESG, understreker også hvorfor vi ikke kan basere oss på selskapenes egne vurderinger, vi må ha strengere krav fra myndighetshold, sier Elvestuen.

– Eksempelet blir helt feil

På scenen gikk også Trøim hardt ut mot europeiske politikere, og stemplet dem som «egoistiske» etter at Europa nå desperat kaster seg over tankskip lastet med flytende gass som egentlig var på vei til fattigere land i Asia.

– Det er fortsatt tre milliarder mennesker i verden som ikke har strøm til kjøleskapene sine. De har ikke energien til det. Jeg mener det er et større problem enn CO2, la han til.

Ola Elvestuen er ikke videre imponert over utsagnet:

– Det eksempelet blir helt feil. Det er ingen som er mer truet av klimaendringene enn de fattigste tre milliarder menneskene i verden – og de må vi sørge for at får fornybar strøm, sier Elvestuen.

– Spiss og poengtert

Underveis i talen anklaget også Trøim vestlige politikere for å ha skapt den voldsomme inflasjonen man ser i land eter land – og for å ha skapt energikrisen etter for lave investeringer i olje og gass.

Energipolitisk talsperson Sivert Bjørnstad i Fremskrittspartiet mener Trøim i sine utsagn kom med flere gode poenger.

– Han er jo selvsagt spiss og poengtert, men jeg tror han har rett i det han sier om at olje og gass vil være enormt viktig i energimiksen i alle fall i hans levetid, og trolig også i min – som nok er noen tiår lengre, sier Bjørnstad som for ordens skyld er 31 år gammel.

– Men det vil jo også øke mengden CO2 i atmosfæren voldsomt?

– Jeg har ikke tro på at man skal gå i hverken den ene eller andre grøften … Jeg har ikke tro på det for miljøpartiene sier om at det er best å kutte ut olje og gass over natten, sier Bjørnstad.

Sivert Bjørnstad, energipolitisk talsperson i Frp, er opptatt av man «ikke går i den ene eller andre grøften» i spørsmålet om energipolitikk.
Sivert Bjørnstad, energipolitisk talsperson i Frp, er opptatt av man «ikke går i den ene eller andre grøften» i spørsmålet om energipolitikk. (Foto: Per Thrana)

Han trekker frem Trøims strøm-til-kjøleskap-utsagn, og sier at Vesten ikke kan «dra opp stigen etter seg» og si at nå er det slutt på olje og gass for resten av verden som ikke har opplevd samme velstand.

– Jeg tror konsekvensene av å kutte olje og gass over natten, på kort og mellomlang sikt, vil være vel så store for verdens fattigste som det klimaendringene vil være. Derfor er man nødt til å gjøre begge deler og ikke havne i skyttergravene, sier han.

– Ikke skjønt alvoret

Energipolitisk talsperson Lars Haltbrekken i SV bryter ut med et rungende svar:

– Lykke til! sier han når DN spør hva han tenker om Trøims utspill.

– Jeg tror ikke han helt har skjønt hverken alvoret i situasjonen vi står i eller hvor fort endringene i energimarkedene må komme, fra fossilt til fornybart, legger Haltbrekken til.

Han sier dreiningen mot økt fokus på ESG har vært «helt riktig og viktig», og at den for Norges del burde vært «enda større». Haltbrekken mener også Trøim ikke har fått med seg at vi i Europa har hatt den tørreste sommeren på over 500 år.

Lars Haltbrekken, energipolitisk talsperson i SV, tror Trøim ikke kan ha fått med seg tørkesommeren i Europa eller flomkatastrofen i Pakistan.
Lars Haltbrekken, energipolitisk talsperson i SV, tror Trøim ikke kan ha fått med seg tørkesommeren i Europa eller flomkatastrofen i Pakistan. (Foto: Per Thrana)

– Eller en forferdelig flomkatastrofe i Pakistan som tar liv og skyldes klimaendringer. Hans stø kurs som han skryter av, er en stø kurs mot en varmere og farligere verden.

Akkurat tørkesommeren i Europa og flomkatastrofen i Pakistan er også noe av det energipolitisk talsperson i Høyre, Nikolai Astrup, trekker frem:

– Og det er bare en liten forsmak på det vi kan forvente de neste tiårene. Og det er de fattigste i verden, som Trøim skyver foran seg, som kommer til å bli hardest rammet, sier han.

– Det bør også Trøim ta innover seg

På Paretokonferansen spådde konferansevert og Pareto Securities-sjef Christian Jomaas en investeringsboom i energi, inkludert ny «supersyklus» i olje og gass.

– Det kommer til å bli noen fantastiske år for oss som holder på med det her, sa Trøim til DN.

Nikolai Astrup gir Trøim rett i at verden er avhengig av fossil energi, og sier at «det er vel få som hevder noe annet».

Nikolai Astrup, energipolitisk talsperson i Høyre, understreker at bærekraft er kommet for å bli.
Nikolai Astrup, energipolitisk talsperson i Høyre, understreker at bærekraft er kommet for å bli. (Foto: Mikaela Berg)

– Samtidig er det helt på det rene at verden må bli mindre avhengig av fossil energi, og at energiomstillingen må gå betydelig fortere enn den har gjort til nå, sier Astrup videre.

– Kull, olje og gass er «back in fashion» akkurat nå, men ingen bør være i tvil om at bærekraft er kommet for å bli. Klimapolitikken vil strammes til. Vi er avhengige av fossil energi i mange år, men det blir veldig kortsiktig å tro at klimautfordringene ikke er et problem vi skal løse. Det bør også Trøim ta innover seg, sier Astrup.

– Investeringene i olje- og gassfelt vil bli «stranded assets» når verden omstiller seg, sier nestleder i MDG, Ingrid Liland.

Hun mener at skal Norge fortsette å være en energinasjon og samtidig bygge «et nytt, grønt næringsliv», kan man ikke fortsette å kanalisere kapital, kompetanse og investeringer til olje og gass.

– Det er dårlig for arbeidstagerne, for Norge, for alle som rammes av klimakrisen, og på sikt selv for lommeboken til investorer som Trøim, legger Liland til.

DN har kontaktet Næringsdepartementet for kommentar fra næringsminister Jan Christian Vestre, men har foreløpig ikke fått en kommentar.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.