På landsmøtet 2. november skal Kristelig Folkeparti bestemme seg for veien videre. Partileder Knut Arild Hareide vil i regjering med Arbeiderpartiet og Senterpartiet, mens hans to nestledere, Olaug Bollestad og Kjell Ingolf Ropstad, ønsker å først snakke med dagens regjering.

Parlamentarisk nestleder Hans Fredrik Grøvan mener det er et tredje alternativ.

– Mitt primærstandpunkt er at jeg ikke vil at vi skal gå inn i regjeringen som Hareide foreslår, men jeg har ikke noe brennende ønske om å gå inn i regjeringen Solberg ønsker i dag. Om vi skal være tro mot valgløftene må vi stå der vi står i denne stortingsperioden. Da oppfyller vi løftet om å ikke regjere med Frp, og at vi mest sannsynlig ville gå i opposisjon, sier han på telefon fra USA.

Grøvan er først tilbake i Norge 15. oktober, bare noen uker før skjebnelandsmøtet. I perioden frem mot landsmøtet vil han argumentere for sin alternative løsning på situasjonen partiet nå står i.

En krevende situasjon

Like etter Hareides tale varslet Grøvan at han er uenig med partileder Hareide. Nå kommer det altså frem at han heller ikke vil gå veien til nestlederne.

– I en situasjon hvor partiet blir delt, kan det være behov for å få et tredje alternativ for å unngå en avskalling. Jeg vil prøve å få frem det, selv om jeg er klar over at det er en krevende situasjon å stå i, sier han.

Grøvan tror det kan være betryggende for velgerne at KrF fortsatt peker på Erna Solberg som statsminister, samtidig som partiet ikke vil følge regjeringen i alle saker om det forblir i opposisjon.

Samtidig er han klar på at han foretrekker høyresiden om han ikke får viljen sin.

– Mitt sekundære valg er å gå inn i regjering med Solberg om mitt hovedstandpunkt ikke når frem, sier han.

Hareide: Bare to alternativer

I talen til landsstyret sa KrF-leder Hareide at det er et alternativ å forbli i opposisjon.

– Vi har etter min mening kun to valg: Å gå inn i en regjering – Den ene eller den andre veien. Jo lenger vi venter, jo mer vil det smerte partiet, sa han da.

Også nestleder Ropstad har argumentert for at KrF er best i regjering.

– Jeg er enig om at vi må søke regjering. Men hans råd om å sondere med Arbeiderpartiet og Senterpartiet deler jeg ikke fullt ut. Først må vi snakke med dagens regjering. Om det ikke fører frem, bør vi gå andre veien, sa han på fredag.

Det var nestleder Bollestad også enig i.

– Når man står i spagaten over lengre tid, får man vonde muskler, sa hun. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Hey, Mercedes! Take me home!
Nå kan du snakke med minstemann i Mercedes-søskenflokken, A-klasse. Se hvordan det gikk i vår test.
01:48
Publisert: