I talen til KrFs landsstyre fredag ville ikke Knut Arild Hareide gi noen klare svar på hvor KrF er på vei i stortingsvalget neste år. Men han har klare ambisjoner på eget partis vegne.

- Mange spør meg om hvem KrF skal samarbeide med. Noen anklager oss for å ikke komme med så tydelige svar. Men selvfølgelig: KrF vil i regjering. KrF har vist seg som et styringsparti i norsk politikk og vil ikke vike unna hvis vi får mulighet til å styre landet etter 2017, sier Hareide.

Også KrF som styringsparti

Han mener det er feil å bare omtale Ap og Høyre som styringspartier.

- KrF er et styringsparti. Derfor skal vi fremover bli tydeligere på at vi både kan og vil styre landet – slik vi har gjort med suksess i flere perioder. Jeg tror ikke man må bytte ut standpunktene sine etter om man er i posisjon eller opposisjon, sier Hareide.

Avdramatiserer valget

KrF-lederen hevder forskjellene mellom Ap og Høyre er minimale og at det blir feil å plassere KrF et sted mellom dem.

– Noen hevder at debatten om hvem KrF skal samarbeide med, er en debatt om KrFs sjel. Det vil jeg avdramatisere. KrFs sjel ligger ikke i om de vi samarbeider med har blå eller rød farge. Vår identitet er ikke avhengig av høyre- eller venstresiden, sier Hareide.

Unødvendig gjerde

Knut Arild Hareide tok også et oppgjør med regjeringens Russlands-politikk, illustrert med det nye gjerdet som bygges på grensen i nord mot Russland.

- Regjeringen skal bruke tiden sin på å bygge godt naboskap, ikke unødvendige grensegjerder, sier Hareide.

Han mener regjeringen ikke har levert når det gjelder tillit og samarbeid i nord, mellom oss nordmenn og vårt broderfolk i Russland.

- Det har vært liten politisk vilje til å utvikle det folk-til-folk-samarbeidet som har stått så sterkt uavhengig av den internasjonale konteksten. Jeg forventer fremover en enda større vilje fra regjeringen om å bevare grenseområdene i nord som et lavspenningsområde, sier Hareide.

- Tåler ikke svikt

Han legger til at han forventer at statsrådene arbeider tydeligere og mer bevisst for å bygge mer tillit og mer samarbeid.

- Det er noe av det viktigste vi kan gjøre for forsvaret av Norge. Her tåler vi ikke at noen svikter, sier Hareide.

LES OGSÅ:

Vil at oljefondet vurdere Facebook-investeringen

Her er den nye ladbare fra Porsche

SE OGSÅ:

Synger lovsang for Hillary
Det svinger når Hillary Clinton besøker det svarte kirkemøtet National Baptist Convention. Møt hennes varmeste supportere.
01:29
Publisert:

Høstens navn
Møt Norges nye kulturtalenter.
04:06
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.