I landets 20 største virksomheter er kun to av konsernsjefene kvinner.

DN skrev torsdag om Norges mest sentrale hodejegere gjennom de siste 25–30 årene og deres mislykkede jakt på damer til konsernsjefjobbene.

– Dette tar jeg med knusende ro. Det er bare snakk om tid før det sitter flere kvinner helt på toppen, sier Stein Erik Hagen (61), styreleder i Orkla og ansvarlig for valg av toppsjef i mat- og merkevarekonsernet.

Gjennom over 100 år har Orkla hatt menn som både styreledere og konsernsjefer.

Orkla er landets 12. største selskap målt i omsetning.

– Jeg vil alltid gå for å rekruttere den vi mener er best egnet, uavhengig av kjønn. Når vi rekrutterer konsernsjefer i Orkla eller andre steder, ansetter vi ut fra kvalifikasjoner. Jeg vil aldri kreve at vi skal ha en kvinne, legger han til.

«Kanskje for høy kvinneandel»

I Orklas konsernledelse sitter det én kvinne – Ann-Beth Freuchen (46) – og ti menn under ledelse av konsernsjef Peter A. Ruzicka (53).

– Freuchen er usedvanlig dyktig. Hun er der utelukkende på grunn av sine kvalifikasjoner. Hvis Ruzicka hadde vært en kvinne, ville vi hatt en kvinnelig sjef i Orkla. Dette dreier seg om personen og ikke kjønn, sier Hagen.

---
---

Orkla har aldri hatt en kvinnelig konsernsjef.

– Nei, men det kan fort skje om noen år. Det har vel ikke vært så mange kvinnelige konsernsjefer i Norge ellers, heller. Dette tar tid, men jeg er sikker på at dette vil endre seg de neste ti årene, sier Hagen og legger til:

– Historisk sett har ikke kvinner hatt så høy yrkesdeltagelse. Dette er ikke gjort over natten.

Caroline Marie Hagen Kjos (33) er styreleder i familiens holdingselskap Canica og flere andre selskaper.

– Jeg har to sønner og to døtre. Jeg mente at hun var best egnet til det, og det har ikke noe med kjønn å gjøre, sier Hagen.

Stein Erik Hagen og datteren Caroline Hagen Kjos.
Stein Erik Hagen og datteren Caroline Hagen Kjos. (Foto: Mikaela Berg)

I styresammenheng, der det er lovpålagt med 40 prosent kvinnelige medlemmer, har Hagen «god samvittighet».

– Når det gjelder styret i Orkla, er vi syv aksjonærvalgte medlemmer og ett møtende varamedlem. Av de åtte som er valgt av aksjonærene, er det fem kvinner og tre menn. Der har vi rimelig god samvittighet. Der er kvinneandelen kanskje litt for høy, sier Hagen og ler.

– Jeg har aldri vært for kvotering, sier Orkla-styrelederen.

Hagen brukte kjent hodejeger

Et av de mest brukte hodejegerselskapene til å finne norske toppsjefer er det sveitsiske rekrutteringsselskapet Egon Zehnder. I Norge har de hatt hodejeger Fred Olav Jacobsen (63) til å rekruttere toppsjefer i 30 år.

– Jeg har alltid gjort mitt beste for at selskapet skal få den aller, aller best kvalifiserte konsernsjefen, uansett om det er en mann eller kvinne. Dessverre har det resultert i at det ble en mann som ble valgt, sa Jacobsen til DN denne uken.

Stein Erik Hagen har selv brukt Jacobsen som hodejeger i mange år.

– Fred Jacobsen i Egon Zehnder har vi brukt gjennom flere år til ulike stillinger, også konsernsjef. Han rekrutterte blant annet Bjørn Wiggen, sier Hagen.

Krever kvinnelig kandidat

Liv Kari Eskeland (52), styreleder i Kommunal Landspensjonskasse (KLP), krever kvinnelige kandidater på listen hos rekrutteringsbyråene.

Liv Kari Eskeland er styreleder i KLP og stortingsrepresentant for Høyre.
Liv Kari Eskeland er styreleder i KLP og stortingsrepresentant for Høyre. (Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

– Jeg vil ikke engasjere en hodejeger som ikke har en bevisst strategi for hvordan de skal finne kvinnelige kandidater. Kvinner må ofte rekrutteres på en annen måte enn menn. De trenger blant annet å bli oppfordret til å ta jobben, sier Eskeland.

Eskeland sitter også som stortingsrepresentant for Høyre i energi- og miljøkomiteen.

Styret i KLP har kvinner på listen til å ta over etter konsernsjef Sverre Thornes.

– Alle selskaper må ta ansvar for å rekruttere kvinnelige ledere. Vi har interne, kvinnelige kandidater til å ta over som konsernsjef hos oss, sier Eskeland og presiserer at hun ikke har noen planer om å bytte ut konsernsjefen.

KLP har 30 prosent kvinner i konsernledelsen og 43 prosent kvinneandel i mellomledersjiktet.

– Mange kvinner slår seg til ro med en mellomlederjobb. Med litt tilrettelegging og oppmuntring tror jeg flere kvinner ville ha valgt en topplederstilling, sier Eskeland.

Styrelederne i landets to største selskaper – Statoil og Telenor – ønsker ikke å stille til intervju.(Vilkår)

Hvem sa at løping var billig?
– Det er bare tull at en trenger bare shorts og et par joggesko, sier Arnstein Arvesen (61) og Anbjørg Samdal (61). I fjor brukte paret over 200.000 kroner på løpesko, treningstøy og reiser til konkurranser.
03:57
Publisert: