Etter det DN kjenner har Stortingets presidentskap samlet seg om at Marianne Andreassen (56) er den beste kandidaten til å bli ny direktør på Stortinget.

Den formelle beslutningen er ikke tatt, men etter det DN får opplyst fra flere sentrale kilder i Stortinget, ligger det an til at Andreassen får jobben hvis hun selv ønsker den. Og det gjør hun.

– Min eneste kommentar til det er at jeg kan bekrefte at jeg har søkt fordi jeg har lyst på jobben, sier Marianne Andreassen til DN.

Jobbet med Sigbjørn og Jens

Marianne Andreassen er i dag administrerende direktør for Statens lånekasse.

Hun har en tidligere karriere som aktiv finanspolitiker for Arbeiderpartiet. Fra 1994 til 1996 satt hun som statssekretær for Aps finansminister Sigbjørn Johnsen. Da Jens Stoltenberg overtok som finansminister i Jagland-regjeringen, fortatte Marianne Andreassen som statssekretær for finansminister Stoltenberg.

Etter hennes politiske karriere har hun vært konserndirektør i Sparebank 1, Senter for statlig økonomistyring og siden 2012 administrerende direktør for Statens lånekasse.

Byggeskandalen

Tidligere direktør på Stortinget, Ida Børresen, valgte nylig å trekke seg fra jobben.

Bakgrunnen var byggesaken på Stortinget og at presidentskapet ikke hadde fått tilstrekkelig med informasjon om de store overskridelsene.

Men det var ikke bare Ida Børresen som ble felt av milliardoverskridelsene. Stortingspresident Olemic Thommessen (H) måtte gå av som stortingspresident etter at det ble klart at flertallet i Stortinget ikke lenger støtte ham.

Det var i 13. februar Dagens Næringsliv første gang omtalte at rehabilitering av nabogården til Stortinget, Prinsens gate 26, inkludert en 250 meter underjordisk tunnel og et nytt post- og varemottak, lå an til nok en stor kostnadssprekk. Under to måneder tidligere hadde stortingspresident Olemic Thommessen informert Stortinget om at økonomien i byggeprosjektet var anstrengt, men at kostnadsrammen på 1,8 milliarder kroner skulle holdes. Det viste seg å være feil. Allerede da presidenten informerte Stortinget 20 desember 2017, fantes det beregninger på Stortinget om at sprekken var et faktum.

15. februar kunne DN fortelle at den nye kostnadssprekken var på en halv milliard. Foreløpig ny prislapp på byggeprosjektet hadde blitt 2,3 milliarder kroner.(Vilkår)

Heksejakt eller anstendighet?
Tolker politikerne hverandre i beste mening? Kjetil B. Alstadheim kommenterer den parlamentariske debatten.
03:19
Publisert: