Den kongolesiske legen Denis Mukwege og den tidligere IS-fangen Nadia Murad er tildelt Nobels fredspris for 2018, opplyste den norske Nobelkomitéens leder Berit Reiss-Andersen fredag formiddag.

«Den norske Nobelkomite har bestemt at Nobels fredspris for 2018 skal gå til Denis Mukwege og Nadia Murad for deres kamp mot seksualisert vold brukt som våpen i krig og væpnede konflikter». Begge prisvinnerne har gjort en avgjørende innsats for å rette oppmerksomhet mot og bekjempe slike krigsforbrytelser», skriver komiteen i sin begrunnelse.

Den kongolesiske legen Denis Mukwege deler årets fredspris med Nadia Murad.
Den kongolesiske legen Denis Mukwege deler årets fredspris med Nadia Murad. (Foto: Marc Jourdier/Afp/NTB Scanpix)

Stilt til ansvar

Mukwege har i en årrekke vært trukket frem som en av «favorittene» til Nobels fredspris. Han står bak den kjente Panzi-klinikken i Sør-Kivu lengst øst i Kongo, og har behandlet og hjulpet voldtektsofre og kvinner som har vært ofre for andre overgrep i en årrekke.

Irakiske Nadia Murad var også blant dem som var trukket frem på forhånd. Den irakiske menneskerettsaktivisten tilhører den jesidiske minoriteten i Irak, og har vært holdt som fange av terrorbevegelsen IS.

«Denis Mukwege er hjelperen som har viet sitt liv til å tale ofrenes sak. Nadia Murad er vitnet som forteller om overgrep mot seg selv og andre. Hver på sin måte har de bidratt til at seksualiserte overgrep i krig blir synliggjort, slik at gjerningsmennene kan bli stilt til ansvar», skriver Nobelkomiteen.

Det har også vært spekulert i at Nobelkomiteen skulle rette oppmerksomheten mot forhandlingene om en fredelig løsning mellom Sør- og Nord-Korea, som teknisk sett fortsatt er i krig. Sør-Koreas president Moon Jae-in og Nord-Koreas diktator Kim Jong-un var blant dem som er trukket frem.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.