Olje- og energiminister Terje Aasland møtte DNs Frithjof Jacobsen på årets ONS-konferanse i Stavanger tirsdag morgen. Ap-politikeren innledet intervjuet med å understreke den prekære situasjonen i dagens energimarked.
– Strømprisene preger oss sterkt, svarte Aasland på spørsmål om hva han bruker mest tid på om dagen, før han fortsatte:
– Ellers i verden dreier det seg om energisikkerheten. Putin har lykkes med å skape usikkerhet, noe som jeg er overbevist om at har vært målet hans. Det er helt klart en alvorlig situasjon, og Europa må stå sammen og opptre konsekvent for at vi skal komme ut av dette med et sterkere fellesskap.
«Dårlig for alle»
Når alt fra bransjetopper til politikere og investorer samles i Stavanger for årets ONS-konferanse er det energikrise, løpende løpsk inflasjon og geopolitisk uro som er bakteppet.
For samtidig som at krigen i Ukraina har skapt stor usikkerhet i energimarkedet i Europa, har prisene skutt til værs, både for gass og strøm.
Statsråd Aasland hadde dette å si på spørsmål om hvorvidt de høye gassprisene er bra eller dårlig for Norge:
– Det er dårlig for alle, fordi det skaper usikkerhet. Ingen er tjent med disse prisene. Det er ikke alltid det er hyggelig å tjene penger, når vi er i en situasjon som vi er i nå, sa Aasland.
Han ville ikke gå nærmere inn på hvor mye ekstra inntekter som kommer fra norsk olje og gass om dagen, men beskrev summen som «betydelig».
Statsråden var også tydelig på at Norge spiller en viktig rolle for det europeiske gassmarkedet, og understreket viktigheten av å sikre stabilitet og langsiktighet.
– Vi skal gjøre mer og videreutvikle på en god måte, og sikre god ressursforvaltning. Det finnes store muligheter på norsk sokkel, sa Aasland, som trakk frem både hydrogen, havvind og co₂-lagring som områder der Norge kan markere seg i fremtiden.
Forberedt på langvarig krise
De to nye utenlandskablene til Tyskland og England som ble satt i drift i fjor, satte debatten i kok, og mange har gitt dem skylden for de ekstreme strømprisene. I vår anslo Statnett at «nye kabler utgjør kun ti prosent av de høye strømprisene». Nylig gjentok Statnett-sjef Hilde Tonne anslaget i NRK.
DN skrev mandag at strømprisen ville falt 25 prosent uten de to nye kablene, og Aasland uttalte tirsdag at man forbereder seg på en lang periode med høye priser.
– Vi er forberedt på at det kan vare lenge, og derfor har vi sagt at strømstøtten skal vare så lenge prisene er urimelig høye.
På spørsmål om det kan bli aktuelt å justere ordningen med et lavere inngangspunkt eller større dekning, svarte statsråden at alt er mulig.
– Spørsmålet er om det er fornuftig. For samtidig må vi sikre bedre bruk av energien og få i gang gode enøktiltak. Med prisbildet slik det er nå, er vi imidlertid opptatt av å ha en ordning som gir stabilitet og trygghet for folk, sa Aasland.
Olje- og energiministeren opplyste videre at det er en «tett dialog» med næringslivet når det gjelder strømstøtte. På spørsmål om han tror det verste er over svarte Aasland at han ikke har tro på en rask «løsning».
– Det er ingen tvil om at vinteren blir tøff, og jeg tror vi må forberede oss på at også neste år vil bli utfordrende. Her hjemme blir det spennende å se om værgudene er med oss med tanke på de lave vannmagasinene, og kanskje en vinter med lavere tilsig. Jeg håper og tror ikke det blir rasjonering, men dersom det blir det, skal husholdningene skjermes, sa ministeren.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.