Frp går frem 3,2 prosentpoeng på Sentios partibarometer for DN, mens partiene hun sto fast mot i budsjettforhandlingene gjør det dårlig. KrF faller over ett prosentpoeng, mens Venstre holder seg godt under sperregrensen.  

– Dette var en hyggelig julegave fra velgerne, sier Siv Jensen til DN.

Frp-lederen mener ultimatumet, som hun og Erna Solberg fikk mye kjeft for, er årsaken.

– Vi gjør det alltid godt når vi er tydelige og leverer på det vi har lovet. Vi sto fast på det vi mente om bilpakken, samtidig som vi bidro til et godt budsjett på flere andre områder, sier Jensen. 

– Dere går ned når det er stille og rolig, men med en gang det er konflikt rundt innvandring eller bilistene, går dere opp?

– Det handler ikke om at det er konflikt, men om å levere resultater. Uansett er det slik at du må være synlig og tydelig for å kommunisere godt med velgerne, sier Jensen.

Bøndene i slag

Som DN-målingen også viste i forrige måned, beviser Senterpartiet igjen at de er sterkest blant mellompartiene. Senterpartiet får 8,0 prosent, den høyeste oppslutningen noensinne på Sentios målinger, som startet i oktober 1997. Partiet har ligget på over syv prosent fem måneder på rad. Ap – som går litt ned – og Sp, mangler nå bare ett mandat på å sikre flertall i Stortinget. 

– Det er jo en Ap/Sp-basert regjering vi ønsker, så dette er trivelig, sier partileder Trygve Slagsvold Vedum. 

Vedum opplever at oppturen for partiet har vart lenge.

Gode nasjonalister

– Det er sterk klangbunn for mange av våre standpunkter, om at tjenestene må være nært folk, at vi må se hele Norge og stoppe den enorme sentraliseringen og byråkratiseringen som ikke gir bedre tjenester for folk. Og vi er tydelige på en politikk som sikrer norsk eierskap og at nasjonalstaten er den beste rammen å styre innenfor.

– Kan brexit og en eventuell seier for Le Pen i Frankrike gi et tilbakeslag for Senterpartiets nasjonalisme?

– Vi ser nasjonalstaten som et solidarisk prosjekt, ikke et ekskluderende som høyresiden gjør. Jeg tror brexit har betydd mer for EU-debatten enn det valget i Frankrike vil gjøre. Den franske debatten er fjernere enn den engelske på grunn av våre historiske bånd, sier Vedum. 

Les også: Blå svikt dn+

Selv om Ap faller med 1,5 prosentpoeng, ligger partiet godt over valgresultatet med 36,8 prosent. 

– Flertallet ønsker et regjeringsskifte, et bilde vi har fått bekreftet gjennom hele høsten. Det er inspirerende å gå inn i julen med, sier nestleder Hadia Tajik. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Skodas smarte løsning
Skoda Kodiaq kommer til Norge i mars. Sjekk den nye smarte løsningen for å unngå å skrape opp bilen ved siden av.
00:26
Publisert: