Siv Jensen vil i neste års statsbudsjett annonsere at Finansdepartementet sender ut på høring et forslag om å samordne regnskaps- og skatterapporteringen. Målet er at små aksjeselskaper bare trenger å levere ett regnskap for begge formål i én innsending.

– Endringene vil kunne bety besparelser for norsk næringsliv i hundremillionersklassen. Så langt har ikke forslaget vært mulig å tallfeste, men det estimeres å kunne gi en besparelse for næringslivet på godt over en halv milliard kroner, sier finansministeren.

Før vi går over til detaljene, må det sies at DN traff Erna Solberg og Siv Jensen på flyplassen i Bodø etter en dag hvor særlig statsministeren måtte svare for enda en runde om finansministerens utsagn om snikislamisering av Norge.

Når DN spør om de har behov for å snakke om noe annet enn regnskapsrapportering, er Erna Solberg raskt ute:

– Du mener vi trenger parterapi?

– Ja, jeg tenkte dere hadde behov for det i dag.

– Nei, vi har aldri behov for det. Det eneste Siv irriterer seg over, er at jeg spiser opp pastillene hennes, sier statsministeren – og strekker seg enda en gang mot esken.

Kutter kostnader

Det de er enige om å stanse, er «snikbyråkratiseringen».

– Vi vil at næringslivet skal bruke tiden sin til å gjøre det de kan best, nemlig å jobbe, ikke rapportere unødvendig til det offentlige. Det gjør det lettere for næringslivet å skape flere lønnsomme jobber, sier Solberg.

Hun og Siv Jensen peker på at de i forrige stortingsperiode hadde som mål å kutte næringslivets årlige kostnader med å oppfylle lover og regler med 15 milliarder kroner.

– Det greide vi. I denne perioden har vi sagt at vi skal kutte kostnadene for næringslivet med nye ti milliarder kroner. Det er et hårete mål fordi vi så langt har tatt mye lavthengende frukt, men nå blir det mer komplisert. Men vi skal klare det, sier Jensen.

Byrde borte

Årsaken til besparelsen av denne ordningen er at det er krevende for små bedrifter å følge to forskjellige rapporteringssystemer.

– Mange oppfatter dette som en byrde fordi de må bruke mye tid og penger på regnskapsføring, sier Solberg.

Forslaget til lovendring skal ut på høring, men Jensen sier:

– Jeg kan ikke tenke meg noen som vil være imot dette.

– Hvis det skal være noen som reagerer, må det vel være for at noen kan mene at rapporteringen blir for sjablongmessig, sier Solberg

Hun er opptatt av at siden Norge er et høykostland, må vi passe på at offentlig sektor er effektiv.

– Så må vi passe på at vi ikke legger nye byråkratiske byrder på bedriftene, sier Solberg.

– Slik dere gjorde i finans da det ble ramaskrik for nye regler for naturalytelser?

– Det gikk vi tilbake på og anser oss ferdig med, sier Jensen stramt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.