Magnus Carlsen imponerte på sin 26-årsdag med å vinne de to siste av de fire hurtigsjakk-partiene i omspillet i sjakk-VM, og kan derfor smykke seg med tittelen verdensmester i sjakk for tredje gang på rad.

Carlsen kan innkassere nærmere seks millioner kroner i pengepremier etter seieren.

– Jeg følte meg bra i dag, og presset han på klokken. Jeg spilte bedre, sier Carlsen til NRK.

Ifølge NRK avgjorde Magnus Carlsen det siste partiet og hele sjakk-VM med et drømmetrekk.

Så det geniale

Tilsynelatende kunne det ut som et enormt tabbetrekk da han lot Sergej Karjakin ta brettets aller sterkest brikke; dronningen.

Men allerede to-tre trekk tidligere hadde Carlsen ifølge NRK sett det geniale: at Karjakin ville havne i sjakk matt om han tok dronningen.

– Det var veldig spektakulært. Nesten et partytriks, sa en stolt pappa Henrik Carlsen til NRK i natt.

Det var han ikke alene om å mene.
- Det var et av de mest spennende verdensmesterskap i historien. Hvis du er en nybegynner kan du lære mye, og hvis du er en stormester kan du lære mye, sier stormester i sjakk Lev Alburt, som har fulgt sjakk-VM siden 1954, til New York Times.

Ifølge arrangørene skal rundt ti millioner ha fulgt med på sjakk-VMs direktesendinger på ulike plattformer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Sliten men lettet etter seier
Magnus Carlsen ble feiret av sponsorer og venner på restauranten BLT Prime i New York samme kveld som han vant sitt tredje VM på rad. Carlsen selv var sliten men lettet etter seieren.
00:40
Publisert:
Carlsen takket faren under medaljeseremonien
Magnus Carlsen trakk frem forholdet til faren sin Henrik og hvor mye han har hjulpet Magnus på veien til VM-seieren etter finalen i sjakk-VM hvor han beseiret russeren Sergej Karjakin.
01:07
Publisert: