– Det verste som kan skje for den britiske økonomien, er at Labours partileder Ed Miliband sikrer seg nøklene til 10 Downing Street!

Valutamegler John Banerjee smeller håndflaten i bordet på en utendørsrestaurant i Londons finansdistrikt City. Stemmen hans er blitt så høy at kelneren som svinser mellom bordene ved Themsens bredd, skvetter til.

Valutameglerne Craig Haslan (til venstre) og John Banerjee i Londons finansdistrikt City er bekymret for de økonomiske konsekvensene dersom Labour kommer til makten.
Valutameglerne Craig Haslan (til venstre) og John Banerjee i Londons finansdistrikt City er bekymret for de økonomiske konsekvensene dersom Labour kommer til makten.
– Det virker som om Ed Miliband mangler grunnleggende økonomisk forståelse. Gjennom hele valgkampen har han fremmet populistiske valgløfter, som enhver finansanalytiker rister på hodet av, fortsetter han.

«Feilslått økonomisk politikk»

Banerjee har jobbet ved meglerbordene hos en rekke internasjonale storbanker i City i over 20 år, og har fulgt valgkampen tett. Valget i mai ligger an til å bli det mest spennende på flere tiår i Storbritannia.

På en fersk meningsmåling, gjennomført av YouGov for The Sunday Times, får De konservative og Labour 34 prosents oppslutning hver.

Storbritannias valgordning med enkeltmannskretser sikrer til vanlig et rent flertall til valgets vinner. Det ser likevel ikke ut til at noen av de store partiene kommer til å få rent flertall, og alt tyder på at det største partiet etter valget uansett vil måtte belage seg på en koalisjon.

Ved forrige valg gikk det konservative partiet i koalisjon med Liberaldemokratene for å sikre en flertallsregjering. I år er det langt mer åpent: Både det euro- og innvandringsskeptiske UK Independence Party (Ukip), Det skotske nasjonalistpartiet (SNP) og De grønne kan påvirke utfallet av valget.

Les også: Rapport fra de britiske sørstatene magasinetPlus

Banerjee frykter at en koalisjonsregjering bestående av Labour og en eller flere småpartier, vil skape politisk kaos. I en tid der Storbritannia sliter med store underskudd på statsbudsjettet, ønsker han seg en stabil og handlingsdyktig regjering.

– Valgresultatet vil enten føre til lange forhandlinger og nye allianser eller et snarlig nyvalg. Jeg tror ikke en slik partiallianse blir sittende lenge. Resultatet kan bli politisk kaos som vil slå negativt ut i markedet, sier han.

Valutamegler Craig Haslan tror det blir vanskelig å fortsette arbeidet med å få statsbudsjettet i balanse dersom Labour danner koalisjonsregjering etter valget.

– Jeg frykter det blir vanskeligere å holde igjen pengebruken når det blir mindre orden i rekkene. Den britiske statsgjelden er fortsatt altfor høy. Hvis det skotske nasjonalistpartiet SNP får økt innflytelse, vil det kreve større kapitaloverføringer over grensen, sier han.

– Hvem tror du går av med seieren i mai?

– Jeg tror det er stor sannsynlighet for at Ed Miliband blir ny statsminister. Til tross for at den britiske økonomien har bedret seg under den konservative koalisjonsregjeringen, har kanskje ikke folk flest merket den positive utviklingen. Budsjettkuttene har i aller høyeste grad vært nødvendige, men gjort De konservative upopulære. I tillegg har David Cameron slitt med å stanse velgerflukten til protestpartiet Ukip, sier Haslan.

Lei av å bli fremstilt som grådig

Labour har varslet økt skattlegging av bonusutbetalinger i finansbransjen dersom partiet vinner valget i mai. Ed Balls, partiets finanspolitiske talsmann, vil ha slutt på at finansansatte i Londons City får fete bonussjekker.

– Vi vil sette en stopper for grådighetskulturen som gjennomsyrer det britiske finanssystemet, sier han.

Balls mener et strengere skatteregime vil gi staten inntekter på 1,5 til to milliarder britiske pund. Pengene skal brukes på å hjelpe langtidsledige briter under 25 år inn på arbeidsmarkedet.

Kritikken av finansnæringen provoserer John Banerjee:

– Jeg er lei av å bli fremstilt som en grådig kapitalist. Det er i myndighetenes interesse at London beholder sin posisjon som et globalt finanssentrum. Da nytter det ikke å innføre enda flere reguleringer som gjør næringen mindre konkurransedyktig.

Les også på DN.no:

Lave renter: - En 20-åring som skal ha seg en sportsbil, kan juble

Regjeringskvartalets fremtid - Se alle forslagene  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.