Ap-leder Jonas Gahr Støre sier på en pressekonferanse rett før kl. 10 at Listhaugs kommentarer tirsdag viser at hun ikke er egnet som justisminister.

– Det hun rettet av anklager mot alle andre viser at hun ikke har tatt inn over seg hva dette handler om. Dette handler om et Facebook-innlegg som ble spredt vidt, som var usaklig og politisk potensielt farlig, sier Støre, ifølge NTB.

Han kaller Listhaugs opptreden en forlengelse av Frps politiske linje med dobbeltkommunikasjon.

– Begrunnelsen hun gir i kommentarene viser at Listhaug ikke har skjønt alvoret i denne saken. Å karakterisere norsk politikk som en barnehage er ikke en statsråd verdig, mener jeg.

Han mener Listhaugs uttalelser er en forlengelse av Frps «politiske linje med dobbeltkommunikasjon, med å være i en regjering og på en regjeringsplattform, og samtidig ha utspill i fri dressur på utsiden som har fått holde på gjennom disse årene», ifølge NTB.

– En justisminister av alle kan ikke nøre opp under hat og konspirasjonsteorier. En justisminister mer enn andre statsråder må være samlende og være bevisst på at hun har ansvar ikke bare for hva som er rett og galt, men også ansvar for sårbare mennesker i samfunnet vårt, sier Støre, ifølge NTB.

Kolberg: – Typisk henne

Stortingspolitiker Martin Kolberg sier følgende til DN om justisminister Sylvi Listhaugs avgang – og hennes angrep på Arbeiderpartiet.

– Det er typisk henne, sier Martin Kolberg (Ap) om angrepene fra Sylvi Listhaug mot Arbeiderpartiet.

Arbeiderpartiets stortingsgruppe var samlet kl. 08 på Stortinget.

Martin Kolberg mener avgått justisminister Sylvi Listhaug er «notorisk usaklig».
Martin Kolberg mener avgått justisminister Sylvi Listhaug er «notorisk usaklig». (Foto: Aleksander Nordahl)

– Ja, jeg hører at hun trekker seg, men hvor reelt det egentlig er, gjenstår å se. Jeg hører at hun nå uten å ta ansvar i saken, gir oss ansvaret. Og det er jo typisk hennes måte å opptre på i politikken, hun tar ikke ansvar for egne handlinger. Hun bare kritiserer oss helt systematisk, sier Kolberg.

– Hva tenker du om hennes utspill om at Støre knebler ytringsfriheten?

– Det er notorisk usaklig, svarer Kolberg.

– Støre en katastrofe

Under en pressekonferanse tirsdag morgen var Listhaug ikke nådig. Hun beskrev den siste tiden som en heksejakt mot henne.

Listhaug sier at hun mener Ap-leder Jonas Gahr Støre ikke er egnet til å være statsminister i Norge.

– Alternativet med Jonas Gahr Støre vil være en katastrofe for Norge.

I Facebook-innlegget hun la ut kl. 8 skriver hun at Ap-lederen har forsøkt å kneble ytringsfriheten i innvandringsdebatten.

Lysbakken: – Hun er et maktmenneske

SV-leder Audun Lysbakken sier til NTB at begrunnelsen Listhaug ga for å gå av, viser hvorfor mistillit var nødvendig.

– Med sin harde ordbruk bekrefter hun selv at det var en tom unnskyldning hun ga i Stortinget, sier Lysbakken.

Han er kritisk til at Listhaug på pressekonferansen snakket om ytringsfrihet.

– Hun er et maktmenneske, ikke et offer. Hun er fri til å si hva hun vil, men når hun legitimerer ytterliggående konspirasjonsteorier, må hun få motstand, sier Lysbakken til NTB.

Frp: – Trist at det skulle gå så langt

Hans Andreas Limi, FrPs parlamentariske leder, sier følgende om Listhaugs avgang:

– Dette er trist, men vi er beredt til å ta godt imot henne i stortingsgruppen, sier Limi.

– Dette er en beslutning hun har tatt. Og det står det respekt av. Nå blir det ikke noe dramatikk i Stortinget, og så kommer Sylvi til Stortinget og stortingsgruppen, sier Limi.

– Det er trist at det skulle gå så langt at Sylvi valgte å trekke seg. Jeg har en viss forståelse for det, det har vært et voldsomt eksternt press, sier Limi.(Vilkår)

Har solgt for tre millioner før åpning
Kunstnerne Sverre Bjertnes og Bjarne Melgaard åpner utstilling, sammen.
00:56
Publisert: