Partiene på Stortinget møttes i dag klokken 12.30 for å forhandle om oljeskatten. Etter det DN erfarer, kom partiene heller ikke nå til en enighet. Partiene skal møtes på ny i kveld klokken 19.00.

Partiene satt også i forhandlinger mandag kveld. Det som er stridens kjerne er nivået på friinntekter. Regjeringen ønsker å redusere den, men mangler flertall. Men heller ikke opposisjonspartiene omforent om hva den skal ligge på.

Det som synes klart er at flertallet på Stortinget vil samle seg om en midlertidig oljeskatt som ligger nært opp til det bransjen selv krevde for to måneder siden.

Forslaget fra Norsk olje og gass handlet kort fortalt om å få hele skattefradraget det året en investering tas, ikke over flere år som i dag.

Krever ti dollar bedre lønnsomhet

Da regjeringen la frem sitt forslag en måned etter, aksepterte den det, men med en modell der den såkalte friinntekten ble redusert fra 20,8 til 10 prosent og at den skulle utgiftsføres mot særskatten, ikke selskapsskatten.

Ifølge de største selskapene ville forslaget fra regjeringen bedret lønnsomheten med mellom en og to dollar fatet, mens Norogs forslag ville bedret det med ti dollar.

Sp høynet

Ifølge DNs kilder går Ap inn for en friinntekt på 20,8, slik det er i dag. Regjeringspartiene har høynet fra 10 til 15,5 prosent. Frp vil at friinntekten skal heves til 26 prosent, et nivå som vil kompensere for at den utgiftsføres mot særskatten, ikke selskapsskatten, og gjøre lønnsomheten i tråd med Norogs forslag på ti dollar fatet. Senterpartiet høynet og gikk til 30 prosent. Men både Frp og Sp vil godta 20,8 hvis selskapsskatten tas med.

Dermed vil flertallet uansett ligge på minimum 20,8 prosent friinntekt. Spørsmålet er om Ap fortsatt har mer å gi oljenæringen og går sammen med Frp og Sp. Og regjeringspartiene hadde tirsdag formiddag ennå ikke svart på siste utspill fra opposisjonen.

Et annet viktig krav fra næringen var å utvide regjeringens forslag til perioden for når investeringen måtte gjøres, til og med inntektsåret 2024. Det vil det nå bli, til minimum 2025 som regjeringspartiene foreslår, men både Ap, Sp og Frp vil forlenge til 2027. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.